Τα ταμπόν σαν κόνσεπτ υπάρχουν από την αρχαιότητα. Έχουν ανακαλυφθεί στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες στην Αίγυπτο τον 15ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσαν ταμπόν από πάπυρο. Και εδώ εμείς έχουμε μια απορία: Γιατί ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει τόση παραπληροφόρηση για αυτό το σωτήριο πράγμα;

Ας ρίξουμε λίγο φως σε ορισμένους επίμονους μύθους γύρω από τη χρήση ταμπόν.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω ταμπόν;

Οι οδηγίες για τη χρήση ταμπόν δεν είναι απλώς προτάσεις. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα ταμπόν για περισσότερο από οκτώ ώρες. Και αυτό είναι το ανώτατο όριο: Πολλές γυναίκες επιλέγουν να αλλάζουν το ταμπόν κάθε τέσσερις με έξι ώρες. Το να αφήσετε ένα ταμπόν για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε μια βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται σύνδρομο τοξικού σοκ ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταμπόν τη νύχτα;

Μπορείτε να κοιμηθείτε με ταμπόν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ένα καινούργιο αμέσως πριν πάτε για ύπνο και αλλάξτε το αμέσως το πρωί.

Πονάνε τα ταμπόν;

Δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο μετά την τοποθέτηση ενός ταμπόν, αν και περιστασιακά, μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση κατά την τοποθέτησή του. Επίσης, μην ξεχνάτε πως τα μεγέθη των ταμπόν έχουν σημασία: Βεβαιωθείτε ότι η απορροφητικότητα του ταμπόν που χρησιμοποιείτε ταιριάζει με το πόσο έντονη είναι η ροή σας. Πλύντε τα χέρια σας καλά πριν και μετά την εφαρμογή.

Κολλάνε ποτέ τα ταμπόν;

Ναι, τα ταμπόν μπορεί να κολλήσουν — αλλά μην πανικοβάλλεστε. Θα βγουν στο τέλος. Αρχικά χαλαρώστε και προσπαθήστε να βρείτε την άκρη ή το κορδόνι του χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας. Η αλλαγή θέσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Και αν δεν τα καταφέρετε, ένας γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει άμεσα - χωρίς καμία απολύτως ντροπή. Αυτά μπορούν να συμβούν, και ας μην συμβαίνουν συχνά.

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσω ταμπόν με άρωμα;

Ίσως αναρωτιέστε αν πρέπει να δοκιμάσετε τα αρωματικά ταμπόν και σερβιέτες που θα δείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Αλλά είναι καλύτερο να τα αγνοήσετε. Οι αρωματικές ουσίες μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα των βακτηρίων της περιοχής. Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προστατεύουν τον κόλπο σας από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα ταμπόν έχουν ημερομηνία λήξης;

Ναι. Διαρκούν συνήθως για πέντε χρόνια, αλλά αν τα αφήσετε στο μπάνιο (όπου είναι και λογικό να τα αφήσετε), η υγρασία μπορεί να τα κάνει να μουχλιάσουν ή να χαλάσουν πιο γρήγορα. Μην αφήνετε ταμπόν αχρησιμοποίητα για πολύ καιρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου