Το να αισθάνεστε ναυτία μετά το φαγητό είναι δυσάρεστο και, αν συμβαίνει συχνά, μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Η ναυτία επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πόσο και τι τρώτε, αν έχετε τροφικές δυσανεξίες, από ορμόνες ή από κάποια πιθανή ασθένεια. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που θα νιώσετε ναυτία μετά το φαγητό.

Λοίμωξη

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη των εντέρων που προκαλεί φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροια και μερικές φορές πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας. Συνήθως, αφού ο ιός έχει τελειώσει, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε κανονικά.

Τροφικές αλλεργίες

Ναυτία ή εμετός μπορεί να εμφανιστούν και ως σύμπτωμα τροφικής αλλεργίας. Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν υπάρχει απόκριση του ανοσοποιητικού σε ένα τρόφιμο. Το σώμα προσδιορίζει την ουσία ως ξένη και επικίνδυνη και παράγει φυσικές άμυνες που αντιδρούν υπερβολικά στην έκθεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά το φαγητό ή ώρες αργότερα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συμπτώματα που επηρεάζουν άλλα συστήματα του σώματος όπως εξανθήματα, οίδημα και φαγούρα.

Αναφυλαξία

Τα σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται συνήθως γρήγορα και μπορεί να εξελιχθούν σε αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επινεφρίνη.

Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος

Ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν ναυτία μετά το φαγητό. Η σκωληκοειδίτιδα, η παγκρεατίτιδα, η απόφραξη του εντέρου, η κοιλιοκάκη και το έλκος είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις αυτές. Πολλές από αυτές σχετίζονται και με άλλα συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά.

Προβλήματα ορμονών

Οι ανισορροπίες στις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή του σώματος. Ένα πιθανό σύμπτωμα είναι η ναυτία. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ημικρανίες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω της ταχείας πτώσης των οιστρογόνων. Οι ημικρανίες μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από ενδομητρίωση, μια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και ανταποκρίνεται στα οιστρογόνα, μπορεί να εμφανίσουν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία και φούσκωμα.

Εγκυμοσύνη

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές των ορμονών, οι έγκυοι είναι πιο πιθανό να βιώσουν αισθήματα ναυτίας. Μερικές φορές, αυτά τα συναισθήματα συνοδεύονται από εμετό.

Το υπερβολικά πολύ φαγητό

Το να τρώτε πάρα πολύ φαγητό σε ένα γεύμ μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι σας, με αποτέλεσμα τη δυσπεψία. Η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, ναυτία ή ακόμα και εμετό. Το ίδιο συμβαίνει και αν φάτε ένα γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το λίπος μπορεί να προκαλέσει ναυτία μέσω της απελευθέρωσης ορμονών και πεπτιδίων του εντέρου.

Πολύ μεγάλη αναμονή μεταξύ των γευμάτων

Και η αντίστροφη πλευρά όμως μπορεί να είναι δυσάρεστη. Η παρατεταμένη περίοδος χωρίς φαγητό, όπως στη διαλειμματική νηστεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ναυτίας. Επίσης, αν μείνετε νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να φάτε υπερβολική ποσότητα στο επόμενο γεύμα σας.

Ξαπλώνετε μετά το φαγητό

Όταν ξαπλώνετε μετά το φαγητό, αυξάνετε τον κίνδυνο να κυλήσει οξύ από το στομάχι στον οισοφάγο σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ναυτίας ή να προκαλέσει κάψιμο στο λαιμό σας, ειδικά αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό λίγο μετά το φαγητό. Για παράδειγμα, η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική έναρξη ναυτίας, εμετού και κράμπες στο στομάχι. Συνήθως συνοδεύεται από διάρροια και μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά με 8 ώρες μετά το φαγητό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου