Η πρωινή ναυτία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της αρχής μιας εγκυμοσύνης. Και όμως, δεν είναι μόνο πρωινή - μπορεί να σας πιάσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι την εικοστή εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αυτό το σύμπτωμα λίγο-πολύ εξαφανίζεται και δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε για εσάς ούτε για το μωρό σας. Αρκεί να πίνετε αρκετό νερό.

Υπάρχουν, όμως, και τρόποι για να ανακουφιστείτε.

Φάτε μικρές μερίδες και συχνά

Οι μεγάλες μερίδες είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν ναυτία, ενώ οι μικρές, ελεγχόμενες μερίδες θα είναι πιο απαλές για το στομάχι σας.

Έχετε μερικά κρακεράκια δίπλα στο κρεβάτι

Ένα κρακεράκι βοηθάει να μειωθεί η ναυτία, απορροφώντας τα υγρά.

Μην τρώτε φανταχτερό πρωινό

Και σίγουρα χωρίς πολλά λιπαρά. Μια φέτα ψωμί ή ένα μήλο μπορεί να σας βοηθήσουν περισσότερο.

Μην αρνείστε τις λιγούρες

Η εγκυμοσύνη φέρνει περίεργες λιγούρες μερικές φορές, και καλό θα ήταν να τις ικανοποιείτε, επειδή είναι ο οργανισμός σας που ζητάει για τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Φάτε μερικές πίκλες

Πολλές έγκυοι έχουν λιγούρες για πίκλες. Ακόμα και αν δεν σας έρθει όμως η συγκεκριμένη λιγούρα, μπορούν να ηρεμήσουν το αναστατωμένο στομάχι.

Πίνετε πολύ νερό

Το ξαναθυμίζουμε, επειδή πάντα το ξεχνάμε. Πόσο μάλλον στην εγκυμοσύνη, πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά. Προσπαθήστε να έχετε σαν στόχο δέκα ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα.

Αποφύγετε τροφές και μυρωδιές που σας προκαλούν ναυτία

Πολλές φορές, η ναυτία προκαλείται από συγκεκριμένες μυρωδιές ή όταν τρώτε κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε όσο διαρκεί η περίοδος της ναυτίας.

Αποφύγετε το μαγείρεμα

Αν έχετε προσέξει πως και η διαδικασία του μαγειρέματος και το να είστε μέσα στην κουζίνα με όλες τις μυρωδιές της σας προκαλεί ναυτία, ίσως θα ήταν καλό να αναλάβει προσωρινά κάποιος άλλος το μαγείρεμα στο σπίτι.

Φορέστε ζεστά ρούχα

Αντί να ανεβάσετε τη θέρμανση στο δυνατό, καλύτερα να φορέσετε αρκετά ζεστά ρούχα, καθώς ένας υπερβολικά θερμός χώρος θα σας κάνει να χάσετε ακόμα περισσότερα υγρά ιδρώνοντας, χειροτερεύοντας την ναυτία.

Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Και δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε αιθέρια έλαια: έχει ανακαλυφθεί πως η μυρωδιά των εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει με τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Στύψτε ένα λεμόνι για να νιώσετε την όμορφη μυρωδιά και ρίξτε λίγο χυμό στο νερό σας.

Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής

Είναι χρήσιμες καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να βοηθήσουν και με την αίσθηση ναυτίας.

Ξεκουραστείτε αρκετά

Η εγκυμοσύνη είναι ήδη αρκετά δύσκολη περίοδος για το σώμα σας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι επιπλέον κούραση, η οποία θα επιδεινώσει τις ναυτίες σας. Οι ορμόνες του στρες, επίσης, παίζουν ρόλο σε αυτό, άρα έχετε ακόμα έναν λόγο να ξεκουραστείτε.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα