Το να νιώσουμε φαγούρα σε κάποιο σημείο του σώματος δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε ανησυχητικό. Από ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος μέχρι και το να μείνουμε δύο μέρες χωρίς να κάνουμε μπάνιο, όλα μπορεί να ευθύνονται. Για ποιους λόγους όμως θα αισθανθούμε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής; Και τι μπορεί να σημαίνει αν αυτή η φαγούρα δεν υποχωρεί;

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι ο πιο συνήθης ύποπτος και πρόκειται για την πάθηση που προκαλεί πιτυρίδα. Συνεπώς, αν η φαγούρα συνοδεύεται από έντονη λιπαρότητα και πιτυρίδα, ξεκινήστε με ένα ειδικό, μη-συνταγογραφούμενο σαμπουάν.

Κάποιο προϊόν ερέθισε το δέρμα μας

Η αλλεργική δερματίτιδα μπορεί να συμβεί αν το δέρμα μας έρθει σε επαφή με έναν παράγοντα που προκαλεί αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό και δημιουργεί εξάνθημα. Αν καταλάβετε ότι κάποιο προϊόν σάς προκαλεί αυτή την αντίδραση, σταματήστε τη χρήση.

Κνίδωση

Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος, που εξαφανίζεται από μόνη της αρκετά γρήγορα. Και ενώ στα χέρια ή στο στήθος είναι ορατή (άρα και κατανοητή), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να συμβεί και στο κεφάλι μας.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν με σκοπό να ηρεμούν τα συμπτώματα, αλλά όπως συμβαίνει γενικά στην ψωρίαση, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δικών σας συμπτωμάτων είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ψείρες

Είναι εξίσου πιθανό να τις κολλήσει ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο τα παιδιά. Επίσης, σε αντίθεση με τον μύθο που επικρατεί, οι ψείρες προτιμούν να ζουν σε καθαρά μαλλιά, άρα δεν αποτελούν σημάδι κακής υγιεινής. Θα εντοπίσετε τα αυγά τους κολλημένα στις τρίχες αν κοιτάξετε προσεκτικά, αλλά η πολύ έντονη φαγούρα είναι το πρώτο έντονο σύμπτωμα. Είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με ένα μη-συνταγογραφούμενο σαμπουάν.

Ακμή

Τα σπυράκια μπορούν να βγουν και στο τριχωτό της κεφαλής, και μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά. Μπορεί να προκαλούν πόνο και φαγούρα, και οι πιθανότητες να τα ξύσετε είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα ορατά σπυράκια στο πρόσωπο - άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες μόλυνσης και πολλαπλασιασμού.

Ατοπική δερματίτιδα

Η φαγούρα της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να γίνει τόσο έντονη, που να μην σας επιτρέπει να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες. Και μπορεί να εμφανιστεί και στο κεφάλι. Ευτυχώς, είναι μια πάθηση που μπορείτε να αντιμετωπίσετε, ώστε οι εξάρσεις της να είναι λιγότερο έντονες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους