Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια) θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πνευμονικής ίνωσης, έδειξε έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. John Kim, του University of Virginia School of Medicine, παρακολούθησε την υγεία 300 ασθενών με διάμεση πνευμονοπάθεια.

Οι πιο πολλοί είχαν ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και οι περισσότεροι ήταν άντρες.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος για να εντοπιστεί η διατροφική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προέβλεπαν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα στην πνευμονική ίνωση.

Συγκεκριμένα, άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα του συστατικού είχαν πνεύμονες καλύτερους στην ανταλλαγή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου).

Μπορούσαν επίσης καλύτερα να επιβιώσουν χωρίς την ανάγκη μεταμόσχευσης.

Tα αποτελέσματα ήταν σταθερά, είτε κάποιος είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είτε δεν είχε- κάτι που υποδεικνύει ότι αυτό ενδεχομένως αφορά συγκεκριμένα την πνευμονική ίνωση.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχουν το όφελος ή αν η λήψη περισσότερων από τη διατροφή ή από συμπληρώματα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς.

Οι ερευνητές ελπίζουν να διαπιστώσουν αν παρεμβάσεις διατροφής μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην πνευμονική ίνωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Chest.

Πηγές:
Chest.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου