Η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου από νέους φοιτητές και η έλλειψη στενών φίλων, μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και άγχος. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη Κινέζων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά σε φοιτητές, με τα πιο συνηθισμένα να είναι η κατάθλιψη και τα συμπτώματα άγχους.

Στόχος της μελέτης ήταν να συσχετιστούν οι ανεξάρτητες επιπτώσεις προβληματικής χρήσης κινητού τηλεφώνου και του αριθμού των στενών φίλων με τις ψυχικές διαταραχές.

Διεξήχθη έρευνα σε δύο επαρχίες της Κίνας και συλλέχθηκαν δεδομένα από 7.617 φοιτητές. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν με ειδικά εργαλεία και χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα, προκειμένου να συσχετιστούν όλες οι παράμετροι (χρήση κινητού, αριθμός φίλων, κατάθιψη, άγχος).

Από την ανάλυση φάνηκε πως η προβληματική χρήση κινητού τηλεφώνου και η έλλειψη στενών φίλων, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, χωρίς να καταγραφούν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Επιρρεπείς

Επικαλούμενοι στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες σχολιάζουν πως οι φοιτητές είναι επιρρεπείς σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, καθώς υφίστανται πολλές αλλαγές στη φάση αυτή της ζωής τους, όπως η δημιουργία νέων διαπροσωπικών σχέσεων και η προσαρμογή σε νέες ακαδημαϊκές πιέσεις.

Από πρόσφατη μετα-ανάλυση 64 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 100.187 άτομα, έδειξε ότι τα συνολικά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των φοιτητών Πανεπιστημίου ήταν από 33,6% έως 39%.

Τα συμπτώματα εντοπίστηκαν πιο συχνά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και μεταξύ φοιτητών Ιατρικής. Οι φοιτητές με συμπτώματα κατάθλιψης συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα αυτοκτονικής συμπεριφοράς και τα συμπτώματα άγχους με κακή φυσική κατάσταση.

Η προβληματική χρήση κινητού τηλεφώνου είναι μια εθιστική συμπεριφορά που προκαλείται από την υπερβολική χρήση και η οποία βλάπτει τις ψυχολογικές και κοινωνικές λειτουργίες των χρηστών. Επιτρέπει την εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή.

Εκτός των άλλων, η υπερβολική ή συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει πόνο στον καρπό και τον αυχένα, θολή όραση, κακή ακαδημαϊκή επίδοση και κακή ποιότητα ύπνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο