Ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου περιέχει δομές που μοιάζουν με δάχτυλα και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των υγρών.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια και το Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στη Ναντζίνγκ περιέγραψε έναν μηχανισμό με τον οποίο το ψυχολογικό στρες μπορεί να βλάψει το έντερο. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό στο περιοδικό "Cell Metabolism".

Η ομάδα εξέθεσε ποντίκια σε χρόνιο στρες για ένα δεκαπενθήμερο και παρατήρησε τις επιπτώσεις. "Το ψυχολογικό στρες, που προκαλείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, οδηγεί σε συσσώρευση του ομόσιτου "Lactobacillus murinus", ο οποίος αυξάνει την παραγωγή ινδόλης-3-οξικού οξέος (ΙΑΑ)", αναφέρουν.

Αυτό το IAA, με τη σειρά του, διαταράσσει τον μιτοχονδριακό μεταβολισμό των εντερικών βλαστικών κυττάρων (ISC). Τελικά, τα ποντίκια που υπέστησαν στρες είχαν μικρότερο αριθμό κυττάρων που προστατεύουν το έντερο από παθογόνους μικροοργανισμούς σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν υπέστησαν στρες.

Στο επόμενο βήμα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να αφορούν και τον άνθρωπο: Η ομάδα βρήκε αυξημένα επίπεδα βακτηρίων Lactobacillus και ΙΑΑ στα κόπρανα ανθρώπων με κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη.

"Όταν υποφέρουμε από άγχος και στρες, το μικροβίωμα του εντέρου μας υποφέρει επίσης από άγχος", δήλωσε ο Xiao Zheng από την ερευνητική ομάδα.

Ωστόσο, ο Christoph Thaiss από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια τονίζει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν είναι επ’ ουδενί η μόνη αντίδραση του εντέρου στο στρες.

Είναι επίσης γνωστό, για παράδειγμα, ότι ένας στρεσαρισμένος εγκέφαλος στέλνει ένα σήμα που κάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο να υπερδραστηριοποιούνται. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι μηχανισμοί συνεργάζονται - αν συνεργάζονται καθόλου - είναι ασαφής.

Ο Gerard Clarke, νευρογαστρεντερολόγος στο University College Cork στην Ιρλανδία, συμφωνεί. "Η μελέτη του ΙΑΑ είναι σίγουρα ένα νέο κομμάτι του παζλ, αλλά το πόσα κομμάτια του παζλ υπάρχουν, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό ερώτημα", δήλωσε στο περιοδικό "Nature Medicine".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά