Γυναίκες με HIV έχουν επιταχυνόμενη γήρανση DNA, πιθανόν οδηγώντας σε φτωχότερη σωματική λειτουργικότητα νωρίτερα στη ζωή, από το αναμενόμενο, ανέφερε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infectious Diseases.

Δείκτες γήρανσης που μετρήθηκαν στο αίμα αποκάλυψαν ότι γυναίκες με HIV γερνούν ταχύτερα από τη χρονολογικά τους ηλικία, έδειξε η έρευνα.

Tα αποτελέσματα της μελέτης του Rutgers University School of Public Health, αντικατοπτρίζουν προηγούμενες έρευνες που ανέφεραν επιταχυνόμενη γήρανση στους άντρες με HIV.

Για την έρευνα, επιστήμονες επέλεξαν 195 γυναίκες με HIV, ηλικίας  40 έως 60 ετών και τις συνέκριναν με γυναίκες χωρίς τον ιό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς βιοδείκτες γήρανσης στο αίμα συνδέονταν με την οστική τους πυκνότητα και μετρήσεις σωματικής λειτουργικότητας, όπως μυϊκή δύναμη, ταχύτητα βάδισης, ισορροπία και αντοχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες και στις 2 ομάδες που δεν μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι για 30 δευτερόλεπτα είχαν αυξημένη γήρανση.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές οι οποίοι σημείωσαν ότι η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που ζουν με HIV εμφανίζουν επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης σε επίπεδο DNA και ότι αυτή ενδεχομένως συνδέεται με αποτελέσματα στη λειτουργικότητα.

Πηγές:
Journal of Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά