Σε κινητοποίηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που αναμένεται αύριο στην αχαϊκή πόλη, θα προχωρήσει σε ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών, ενώ θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη σε άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου να μολυνθούν.

Θα γίνει, επίσης, εμβολιασμός των επαφών του 20χρονου φοιτητή και - για τον λόγο αυτό - έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία και αναμένεται.

Με σκοπό την αποφυγή νέων κρουσμάτων, έχει ενεργοποιηθεί πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει διερεύνηση επαφών του παιδιού, καθώς και των συνθηκών μετάδοσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Φεβρουαρίου είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα μια 20χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου είχε προσβληθεί και ένας 18χρονος φοιτητής.

Κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών.

Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Προϋπόθεση για την πρόκληση μηνιγγίτιδας είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα. Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της αναπνευστικής οδού. 

Η ακεραιότητα του βλενογόννου του στόματος έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Έτσι, προηγηθείσα ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω της μεταβολής της δομής του επιθηλίου κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Μετά τη διάσπαση του επιθηλιακού φραγμού, τα μικρόβια προωθούνται στον υποκείμενο ιστό και από εκεί στην κυκλοφορία όπου αφού επιβιώσουν της άμυνας του οργανισμού (αντισώματα, συμπλήρωμα, φαγοκυττάρωση) φτάνουν τον αιματεγκεφαλικό φραγμό.

Μετάδοση

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.

Πηγή εξάπλωσης είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24% - 37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15 - 24 ετών.

Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100%.

Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδοκόκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.

Ο χρόνος επώασης είναι 2 ως 10 ημέρες (συνήθως 3 ως 4).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω