Η σεμαγλουτίδη, φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, θα μπορούσε να βελτιώνει τη λιπώδη νόσο του ήπατος σε ανθρώπους που φέρουν τον ιό HIV, έδειξε νεα έρευνα.

Χορήγηση σεμαγλουτίδης σε εβδομαδιαία βιάση για 6 μήνες οδήγησε σε μέση μείωση 31% της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ ανθρώπων θετικών στον ιό HIV.

Στη δοκιμή, ποσοστό 29% των συμμετεχόντων είχε πλήρη υποχώρηση του λιπώδους ήπατος, δηλαδή το λίπος μειώθηκε σε 5% ή λιγότερο από το συνολικό περιεχόμενο.
 
Ανθρωποι με  HIV μπορεί να εμφανίσουν και στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD), η οποία αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος.

Οι ερευνητές του University of Texas δοκίμασαν τη σεμαγλουτίδη σε 49 ανθρώπους με HIV, 40 από τους οποίους λάμβαναν φάρμακα για την καταστολή του HIV (αναστολείς μεταφοράς κλώνου. Ιντεγκράσης)  τα οποία σαν παρενέργεια έχουν την αύξηση του βάρους αυξάνοντας τις πιθανότητες για στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD).

Μετά από 6 μήνες οι ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν την κατάσταση του ήπατός τους.

Εκτός από τη σημαντική μείωση του λίπους στο ήπαρ, οι συμμετέχοντες επίσης έχασαν βάρος και βελτίωσαν το σάκχαρο και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η σεμαγλουτίδη, γενικά ήταν καλά ανεκτή, με προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών παρόμοιο με αυτό σε ανθρώπους χωρίς HIV.

Tα ευρήματα στηρίζουν την πεποίθηση ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία του ήπατος σε ανθρώπους με HIV.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά