Την ώρα που στην χώρα μας εκτυλίσσονται περιστατικά ομοφοβίας και η αλλαγή φύλου στιγματίζεται από κάποιες ομάδες πολιτών, στη Μεγάλη Βρετανία έχει προκληθεί θόρυβος για εφήβους με "δυσφορία φύλου".

Το θέμα αφορά τη χορήγηση φαρμάκων καθυστέρησης της εφηβείας, γνωστών και ως "αναστολέων εφηβείας". Τα σκευάσματα αυτά δίνονταν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε εφήβους οι οποίοι αισθάνονταν δυσφορία φύλου.

Σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί πως διαφυλικά και trans παιδιά, των οποίων το φύλο δεν έχει ακόμη πλήρως προσδιοριστεί, διαθέτουν χρόνο για να αποφασίσουν αν θέλουν να έχουν τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά ενός άνδρα ή μίας γυναίκας.

Το βρετανικό ΕΣΥ σταμάτησε να χορηγεί τους αναστολείς και η απόφαση χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση. 

Την είδηση για τον τερματισμός της συνταγογράφηση και χορήγησης των αναστολέων εφηβεία, ανέφερε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, επικαλούμενο στελέχη του NHS. Με βάση την απόφαση, θα χρησιμοποιούνται στο εξής μόνο σε κλινικές μελέτες.

Τι είναι

Οι "αναστολείς εφηβείας" είναι φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν την έναρξη των συμπτωμάτων της εφηβείας, όπως η έμμηνος ρύση, η ανάπτυξη του στήθους και η αλλαγή της φωνής.

Έχει παρατηρηθεί ότι, παρόλο που οι αναστολείς της εφηβείας θεωρούνται γενικά ασφαλείς, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, ειδικά όσον αφορά την οστική πυκνότητα και την ψυχολογική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια συστήνεται η στενή ιατρική παρακολούθηση του παιδιού. 

Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από τις υπηρεσίες ταυτότητας φύλου της βρετανικής υπηρεσίας Υγείας είχε προηγουμένως επικρίνει την έλλειψη δεδομένων και στοιχείων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φαρμάκων. Ο αριθμός των παιδιών που απευθύνονται στην υπηρεσία έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια.

Συντηρητικοί

Η συντηρητική κυβέρνηση του Λονδίνου χαιρέτισε την απόφαση. "Έχουμε πάντα καταστήσει σαφές ότι η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, για αυτό και χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση - ορόσημο", δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Μαρία Κόλφιλντ.

Όπως αναφέρει, "ο τερματισμός της συνήθους συνταγογράφησης των αναστολέων της εφηβείας θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι η φροντίδα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και τη γνώμη των ειδικών είναι προς το συμφέρον του παιδιού".

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA, λιγότεροι από 100 νέοι στην Αγγλία λαμβάνουν σήμερα αναστολείς της εφηβείας. Επομένως, θα πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Ωστόσο, το θέμα είναι μερικές φορές εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός, Liz Truss, διεξάγει επί του παρόντος εκστρατεία για την πλήρη απαγόρευση των αναστολέων της εφηβείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου