Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε βραχύτερο βίο, σύμφωνα με νεα έρευνα.

Ερευνητές από τον Καναδά αναφέρουν ότι γυναίκες που ήταν έγκυες στην εφηβεία είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν πριν την ηλικία των 31 ετών.

Ο Dr. Joel Ray, του St. Michael’s Hospital, δήλωσε ότι όπως έδειξε η έρευνα, όσο πιο νεα ήταν η κοπέλα όταν έμεινε έγκυος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Παρακολουθήθηκε το αποτέλεσμα κυήσεων 2 εκατομμυρίων εφήβων στον Καναδά από βάση δεδομένων που περιέλαβε κορίτσια μεταξύ 1991 και 2021.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως θέματα υγείας, εισόδημα και εκπαίδευση, έφηβες που γέννησαν είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.

Οσον αφορά γυναίκες με έκτοπη κύηση ή αποβολή, ενώ οι κίνδυνοι μειώθηκαν κάπως σε γυναίκες που γέννησαν ως έφηβες, εκείνες ήταν 40% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα έναντι όσων δεν είχαν μείνει έγκυες στην εφηβεία.

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου φάνηκαν σε γυναίκες που έμειναν έγκυες πριν την ηλικία των 16 και όσες στην εφηβεία έμειναν έγκυες πάνω από μια φορά.

Τραυματισμοί-επιθέσεις και αυτοτραυματισμοί-ήταν πιο συχνά οι άμεσες αιτίες για τον πρόωρο θάνατο.

Γυναίκες που έμειναν έγκυες στην εφηβεία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέες από τραυματισμό και διπλάσιες από αυτοτραυματισμό.

Η Elizabeth Cook, του Child Trends, σημείωσε ότι η εγκυμοσύνη στην εφηβαία ενδεχομένως δεν είναι αιτιατός παράγοντας στην πρόωρη θνησιμότητα
Αντ’ αυτού μπορεί ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει άλλες επιδράσεις, όπως άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία, που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Παρόλα αυτά, η κύηση στην εφηβεία καθαυτή μπορεί να συμβάλλει.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά