Η ενόχληση στην περιοχή του λαιμού, ο πόνος στον φάρυγγα ή το κάψιμο είναι ιδιαίτερα συνήθη μεταξύ των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει καθημερινώς ο μαχόμενος παθολόγος κατά την περίοδο της Άνοιξης.

Συνήθεις αιτίες κατά την περίοδο της Άνοιξης:

  1. Λοιμώξεις: Οι ασταθείς θερμοκρασίες κατά την Άνοιξη ευνοούν τη διασπορά κοινών αναπνευστικών ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων με αποτέλεσμα σύνδρομα όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, που συνοδεύονται από φλεγμονή και δυσφορία στο λαιμό να μην είναι σπάνια κατά την περίοδο της Άνοιξης. Τα σύνδρομα αυτά ενδέχεται να συνοδεύονται από πυρετό, δυσκαταποσία, πρήξιμο λεμφαδένων, μπούκωμα, δυσχέρεια αναπνοής.

Οι σωστές πρακτικές υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών παραγόντων. Η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, ο εντοπισμός του λοιμογόνου αιτίου και η εκρίζωσή του σε περιπτώσεις συμπτωμάτων από λοιμογόνα αίτια που επιμένουν είναι σημαντικά.

  1. Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και η μούχλα μπορεί να εκδηλωθούν ως ερεθισμός και ενοχλητικά συμπτώματα στην περιοχή του λαιμού. Ο κνησμός και το μπούκωμα είναι συχνά στις περιπτώσεις αυτές. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εφαρμογή γενικών και ειδικών μέτρων πρόληψης. Έτσι στην περίπτωση του ερεθισμένου λαιμού λόγω γύρης κατά την Άνοιξη :
  • Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
  • Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
  • Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς
  • Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας τη γύρη
  • Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται
  • Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ειδικά αντιαλλεργικά φάρμακα.
  1. Κλιματιστικά συστήματα

Ο ξηρός αέρας των εσωτερικών χώρων, από ανεπαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά μηχανήματα, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό στο λαιμό. Η αναπνοή από το στόμα, συχνή λόγω αλλεργικής ρινικής συμφόρησης κατά την Άνοιξη, μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα.

  1. Παράγοντες που προκαλούν, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κακή πέψη. Τα γεύματα σε εστιατόρια, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, η χρήση αλκοόλ είναι δραστηριότητες στις οποίες σημαντικό τμήμα του πληθυσμού επιδίδεται συχνότερα  κατά την Άνοιξη- Καλοκαίρι. Κατά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος ή ξινίλας στο στομάχι ή ερεθισμένου λαιμού. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο ή υποτροπιάζει πρέπει να αποκλείονται και άλλα υποκείμενα νοσήματα ή παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα όπως η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, τα καρκινώματα οισοφάγου, ο  διαβήτης.
  2. Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών από τον πληθυσμό αυξάνει κατά την Άνοιξη, λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατάχρησή τους οδηγεί σε φαρμακογενή ρινίτιδα, λόγω αγγειδιαστολής του ρινικού βλεννογόνου, οπισθορρινική έκκριση και ερεθισμένο λαιμό.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

  • Ο ερεθισμένος λαιμός κατά την Άνοιξη δεν έχει πάντοτε ως αιτία την Άνοιξη ή παράγοντες που συνδέονται με αυτήν. Νοσήματα όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, νεοπλάσματα ή όζοι που ερεθίζουν τον λαιμό πρέπει πάντοτε να αποκλείονται μετά από σωστή ιατρική εξέταση από παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, όπως επιχρίσματα λαιμού, απεικονιστικές μελέτες ή ενδοσκοπικές διαδικασίες για τον εντοπισμό συγκεκριμένων καταστάσεων που απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
  • Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα είναι απαραίτητα βήματα για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το λαιμό.
  • Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, η κατανάλωση τσαγιού από βότανα με μέλι, η αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών στα γεύματα είναι σημαντικά μέτρα στην περίπτωση των απλών εαρινών λοιμώξεων της Άνοιξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά