Είτε στέκεστε ακίνητοι, είτε είστε εν κινήσει, τα πόδια σας σάς κρατούν σταθερούς, υποστηρίζουν το συνολικό σωματικό σας βάρος και από αυτά εξαρτώνται οι περισσότερες κινήσεις σας.

Τα οστά σας αρχίζουν να μεγαλώνουν πριν από τη γέννηση και μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι τα 20 έτη σας. Το πότε ακριβώς σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια σας εξαρτάται από το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η εφηβεία. Αν και τα οστά στα πόδια σας σταματούν να αναπτύσσονται, άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πλάτος ή το μήκος του ποδιού κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και άλλες σωματικές αλλαγές.

Πώς μεγαλώνουν τα πόδια;

Όσον αφορά την ανατομία του ποδιού, υπάρχουν 26 οστά, 30 αρθρώσεις και περισσότεροι από 100 μύες, τένοντες και σύνδεσμοι σε κάθε πόδι. Τα οστά στα πόδια σας, όπως και άλλα μακριά οστά, έχουν πλάκες ανάπτυξης. Αυτή είναι μια περιοχή στο τέλος ενός οστού που περιέχει κύτταρα χόνδρου που τελικά γίνονται οστό. Όλα τα οστά σας αναπτύσσονται από τις περιοχές των πλακών ανάπτυξης. Τα οστά σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι να σκληρύνουν ή να κλείσουν οι πλάκες αυτές.

Το σημείο στο οποίο κλείνουν οι πλάκες ανάπτυξης διαφέρει για τον καθένα, αλλά επηρεάζεται από τις αυξητικές ορμόνες και τις ορμόνες του φύλου από τις ωοθήκες και τους όρχεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν τα 20 τους πριν κλείσουν εντελώς οι πλάκες ανάπτυξης.

Τα πόδια γενικά σταματούν να μεγαλώνουν όταν σταματήσετε να μεγαλώνετε σε ύψος. Έρευνες υποδηλώνουν ότι η μέγιστη αύξηση του μεγέθους των παπουτσιών για τους άνδρες συμβαίνει λίγο πριν την εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 11,5 ετών. Αλλά τα πόδια συνεχίζουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Κατά μέσο όρο, οι πλάκες ανάπτυξης στους άνδρες τείνουν να κλείνουν γύρω στην ηλικία των 16 ή 17 ετών.

Στις γυναίκες, η μέγιστη αύξηση του μεγέθους του παπουτσιού συμβαίνει λίγο πριν την εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 10,4 ετών. Ωστόσο, τα πόδια σας συνεχίζουν να αλλάζουν μέχρι τα τέλη της εφηβείας. Στις γυναίκες, οι πλάκες ανάπτυξης τείνουν να κλείνουν γύρω στην ηλικία των 14 ή 15 ετών.

Είναι δυνατόν τα πόδια να μη σταματήσουν ποτέ να μεγαλώνουν;

Τα οστά στα πόδια σας σταματούν να αναπτύσσονται όταν οι πλάκες ανάπτυξής σας κλείνουν. Δεν είναι δυνατή η συνεχής πραγματική ανάπτυξη. Ωστόσο, το σώμα σας δεν σταματά ποτέ να αλλάζει. Τα πόδια σας μπορεί να μακραίνουν ή να φαρδαίνουν λόγω τραυματισμών, εξασθενημένων μυών, συνδέσμων που προκαλούν πεσμένες καμάρες ή παθήσεων υγείας που προκαλούν δομικές αλλαγές στο πόδι.

Τι προκαλεί αλλαγή του μεγέθους των ποδιών σε πιο προχωρημένη ηλικία;

Οι άνθρωποι περνάμε πάρα πολύ χρόνο όρθιοι. Παρόλο που τα πόδια σας δεν μεγαλώνουν πλέον, η γήρανση τα επηρεάζει με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος των παπουτσιών σας. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, πιθανότατα θα έχετε χάσει τη μισή λιπαρή επένδυση στα πέλματα των ποδιών σας και κάποια ελαστικότητα στους συνδέσμους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πτώση των τόξων. Η πλατυποδία μπορεί να κάνει τα πόδια σας μακρύτερα και φαρδύτερα. Εκτός από τη γήρανση, άλλες αιτίες της πλατυποδίας είναι:

Αύξηση βάρους και παχυσαρκία

Διαβήτης

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τραυματισμοί στα πόδια ή στους αστραγάλους

Μπορεί να χρειαστείτε πιο φαρδιά παπούτσια και περισσότερο χώρο στα δάχτυλα αν αναπτύξετε κότσι, ένα οστεώδες εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του ποδιού στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Τα κότσια τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές κάνουν το μεγάλο δάχτυλο να μετατοπίζεται προς τα άλλα δάχτυλα των ποδιών. Τα κότσια είναι πιο κοινά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και το 70% των ανθρώπων που αναπτύσσουν κότσι έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Τι συμβαίνει με την εγκυμοσύνη;

Τα πόδια σας δεν μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερο μέγεθος παπουτσιού. Αυτό συμβαίνει γιατί η εγκυμοσύνη, ειδικά η πρώτη, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες δομικές αλλαγές στα πόδια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι είναι πιο χαλαροί και υπάρχει αρκετό επιπλέον βάρος στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της καμάρας και επιμήκυνση του ποδιού.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Αν ανησυχείτε για αλλαγές στο μέγεθος του ποδιού, επισκεφτείτε έναν ειδικό. Είναι σημαντικό να φοράτε παπούτσια στο σωστό μέγεθος. Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα πόδια. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν έχετε:

Επίμονο πόνο στα πόδια ή κάλους

Νύχια που φυτρώνουν προς τα μέσα

Έλκη που δεν επουλώνονται (μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη)

Οίδημα (μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, καρδιακής νόσου ή άλλων προβλημάτων).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια