Ανθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία πρέπει να ασκούνται περισσότερο για να αποφύγουν την ανθυγιεινή παχυσαρκία, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Douglas Ruderfer, του Wanderbilt University Medical Center στο Nashville, δήλωσε ότι το γενετικό προφίλ συμβάλλει στην ποσότητα άσκησης που χρειάζεται για τον μετριασμό της παχυσαρκίας. Οσο μεγαλύτερος είναι ο γενετικός κίνδυνος τόσο περισσότερα βήματα χρειάζονται την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.100 μεσήλικες που δεν ήταν παχύσαρκοι και έκαναν 8.300 βήματα την ημέρα κατά μέσον ορο για περισσότερα από 5 χρόνια.

Η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά 43% σε ανθρώπους με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά μόνο κατά 13% σε ανθρώπους με τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας έπρεπε να περπατούν 2.280 περισσότερα βήματα την ημέρα έναντι όσων είχαν μέτριο κίνδυνο για να αποφύγουν την αύξηση βάρους.

Επιπλέον, άνθρωπο με υψηλό γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας και ΔΜΣ μεταξύ 22 και 28 έπρεπε να κάνουν επιπλέον  3.460 -6.350 βήματα την ημέρα για να έχουν παρόμοιο κίνδυνο με ανθρώπους με τη μικρότερη γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά