Νέα έρευνα σε ποντικούς έδειξε πως η παχυσαρκία και η διατροφή με πολλά λιπαρά ενδεχομένως μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η παχυσαρκία και η φτωχή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση βλάβης στα αγγεία μειώνοντας την παροχή οξυγόνου σε περιοχές του εγκεφάλου και οδηγώντας τελικά σε νοητική εξασθένηση.

Η Sharon Negri, του University of Oklahoma Health Sciences Center, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των αγγειακών συστατικών και της κυτταρικής γήρανσης στη νοητική εξασθένηση.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ισχυρές σχέσεις μεταξύ πακυσαρκίας στη μέση ηλικία και αυξημένου μελλοντικού κινδύνου νοητικής εξασθένησης και άνοιας.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση, με ιδιαίτερη εστίαση στον ρόλο της διατροφής και της αγγειακής υγείας.

Μελέτησαν την επίδραση διατροφής με πολλά λιπαρά στη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους παχύσαρκους ποντικούς.

Μελέτησαν επίσης την κυτταρική γήρανση.

Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει τα κύτταρα των αγγείων του εγκεφάλου σε πιο γρήγορη γήρανση.

Αν αποδειχτεί σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κυτταρικής γήρανσης αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα όσον αφορά αγωγές για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της κυτταρικής γήρανσης με την πιθανότητα να μετριάσουν προβλήματα  που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως η νοητική εξασθένηση.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 3 μήνες ποντικοί με διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν αυξημένη κυτταρική γήρανση και μειωμένη πυκνότητα υγιών αγγείων στον εγκέφαλο, καθώς και ενδείξεις βλάβης στη μάθηση σε τεστ με λαβύρινθο σε σύγκριση με ποντικούς με φυσιολογικό βάρος και τη συνήθη διατροφή.

Επιπλέον, φάνηκε ότι η απομάκρυνση των γερασμένων κυττάρων με το πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου Navitoclax, βελτίωσε στοιχεία της αγγείωσης του εγκεφάλου.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την τρέχουσα εβδομάδα στο American Physiology Summit.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω