Η απώλεια της γιαγιάς ή του παππού μπορεί να είναι οδυνηρή και έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος της γιαγιάς μπορεί να έχει σοβαρές και διαρκείας επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και εγγονών της.

Ο δεσμός μεταξύ παππούδων και εγγονιών είναι ιδιαίτερος και σημαντικός.

Νέα έρευνα  έδειξε ότι παιδιά που έχουν καλή σχέση με τον παππού και τη γιαγιά έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Με την ασχολία και στήριξη των παππούδων να είναι τόσο ωφέλιμη   για τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν αποτελεί έκπληξη που ο θάνατός τους μπορεί να έχει συνέπειες διαρκείας στην ψυχική υγεία.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο SSM - Mental Health έδειξε ότι έτσι συμβαίνει μετά τον θάνατο της γιαγιάς.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από μητέρες και τα έφηβα παιδιά τους για να αναλύσουν αν ο θάνατος των  παππούδων από τη μεριά της μητέρας, σε παιδική ηλικία ή στην αρχή της εφηβείας, επηρεάζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης των εγγονών ή των μητέρων τους.

Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι μετά τον θάνατο μιας γιαγιάς, ενήλικες κόρες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη έναντι  άλλων γυναικών και εμφάνισαν την αύξηση της κατάθλιψης για έως 7 χρόνια μετά τον θάνατο.

Εφηβα αγόρια που είχαν χάσει τη γιαγιά τους τα προηγούμενα 7 χρόνια, επίσης είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τους συνομήλικούς τους.

Όμως η έρευνα δεν διαπίστωσε στατιστικά σημαντική αύξηση της κατάθλιψης μετά τον θάνατο ενός παππού.

Πηγές:
SSM - Mental Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά