Μια επιτροπή ειδικών που διορίστηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού συνιστά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτό ανέφερε το περιοδικό "Der Spiegel". Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα.

"Η θεμελιώδης παρανομία των αμβλώσεων στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης δεν ευσταθεί", αναφέρει το περιοδικό από την τελική έκθεση της επιτροπής. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις του γερμανικού ποινικού κώδικα δεν αντέχουν "στον έλεγχο του συνταγματικού, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου".

Ωστόσο, από τη στιγμή που το έμβρυο είναι ανεξάρτητα βιώσιμο, οι αμβλώσεις θα πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένες σύμφωνα με την επιτροπή, όπως αναφέρει το Spiegel. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, το όριο αυτό είναι περίπου η 22η εβδομάδα μετά την έναρξη της τελευταίας εμμήνου ρύσεως.

Στις εβδομάδες μεταξύ του πρώτου τριμήνου και της όψιμης φάσης, ο νομοθέτης θα μπορούσε να αποφασίσει κατά την κρίση του "μέχρι ποιο σημείο επιτρέπει την άμβλωση με τη συγκατάθεση της γυναίκας", αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν επίσης δυνατό να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις πέραν της δωδέκατης εβδομάδας. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν εξαιρέσεις για ιατρικές ή εγκληματολογικές ενδείξεις, ακόμη και σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αμβλώσεις είναι γενικά παράνομες στη Γερμανία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να εξαιρούνται από την ποινή - για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα αποφασίσει να προβεί σε άμβλωση κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αφού λάβει συμβουλές σε αναγνωρισμένο συμβουλευτικό κέντρο.ΕΣύμφωνα με το Spiegel, η ομάδα εργασίας είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά τη νομιμοποίηση της αλτρουιστικής παρένθετης μητρότητας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο νομοθέτης θα μπορούσε να διατηρήσει την απαγόρευση. Ωστόσο, εάν η προστασία της παρένθετης μητέρας και η ευημερία του παιδιού είναι επαρκώς εγγυημένες, η νομιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας θα ήταν επίσης επιτρεπτή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση της δωρεάς ωαρίων, οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ηθικά δικαιολογημένο να επιτραπεί η δωρεά ωαρίων. Ενώ η δωρεά σπέρματος επιτρέπεται στη Γερμανία, η δωρεά ωαρίων απαγορεύτηκε το 1990 με την αιτιολογία ότι θα δημιουργούσε "διχασμένη μητρότητα". Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η αιτιολόγηση είναι ξεπερασμένη και δεν πείθει πλέον. Μέχρι σήμερα, τόσο η δωρεά ωαρίων όσο και η παρένθετη μητρότητα έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία.

Πέρυσι, η κυβέρνηση συνασπισμού δημιούργησε την "Επιτροπή για την αυτοδιάθεση της αναπαραγωγής και την αναπαραγωγική ιατρική" για να εξετάσει νέους κανόνες σχετικά με την άμβλωση, τη δωρεά ωαρίων και την παρένθετη μητρότητα.

Η Επιτροπή αποτελείται από 18 εμπειρογνώμονες, ιδίως από τους τομείς της ιατρικής, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, των επιστημών υγείας, της ηθικής και του δικαίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]