Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε χθες το βράδυ ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι να επιτρέψει σε οργανώσεις που "υποστηρίζουν τη μητρότητα" να εισέρχονται σε κλινικές αμβλώσεων, προκειμένου να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να κάνουν έκτρωση.

Το κόμμα "Αδελφοί της Ιταλίας" της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι συμπεριέλαβε το σχέδιο σε τροπολογία σε νομοσχέδιο για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την υγειονομική περίθαλψη.

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να έχουν πρόσβαση στα δημόσια κέντρα οικογενειακής συμβουλευτικής, με 95 ψήφους έναντι 68 σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισαν τον νόμο ως επίθεση στα δικαιώματα άμβλωσης που ισχύουν από το 1978.

Τα οικογενειακά συμβουλευτικά κέντρα, τα οποία αποτελούν μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας, παρέχουν στις γυναίκες υποστήριξη και υπηρεσίες στους τομείς της σεξουαλικής υγείας, της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συμβουλών.

Το κόμμα του Μελόνι υποστηρίζει ότι η νέα διάταξη αποσκοπεί μόνο στο να δώσει στις γυναίκες μια περίοδο ηρεμίας και περισυλλογής πριν λάβουν οριστική απόφαση για την εγκυμοσύνη τους και δεν παρεμβαίνει στα δικαιώματά τους.

Ένας νόμος που χρονολογείται από το 1978 επιτρέπει την άμβλωση κατά τις πρώτες 90 ημέρες της εγκυμοσύνης. Η πρόσβαση στην άμβλωση είναι συχνά δύσκολη στην Ιταλία, επειδή πολλοί καθολικοί γιατροί στα νοσοκομεία αρνούνται να κάνουν αμβλώσεις.

Σε πολλές περιοχές, το 80 ή 90 % των γιατρών αρνούνται να διενεργήσουν αμβλώσεις. Η Μελόνι επανέλαβε πρόσφατα ότι αν και δεν θα αλλάξει τον νόμο περί αμβλώσεων, θέλει να καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν "εναλλακτικές λύσεις στην άμβλωση".

Η έγκριση του σχεδίου προκάλεσε διαμαρτυρίες. "Η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει την πορεία της και επιτρέπει σε μαχητικούς ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να εισέρχονται στα συμβουλευτικά κέντρα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή του νόμου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε