Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά καλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη και την άμβλωση χωρίς διακρίσεις για τους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Υπάρχει μια μικτή εικόνα για την κατάσταση της σεξουαλικής υγείας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στα κράτη - μέλη, δήλωσε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, με αφορμή τη δημοσίευση νέας έκθεσης για το θέμα στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Υπήρξαν αξιοσημείωτες επιτυχίες, είπε η ίδια. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα και οπισθοδρομικές εξελίξεις, οπότε τα κράτη πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και αποφασισμένα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949 για την προστασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Είναι ανεξάρτητο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελείται από 46 ευρωπαϊκά κράτη.

Η έκθεση συνιστά, για παράδειγμα, ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και προσιτά αντισυλληπτικά. Θα πρέπει επίσης να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αμβλώσεων. Το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα δεν πρέπει να περιορίζεται, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσης "αξιοπρεπή και με σεβασμό στην γυναικολογική και μαιευτική περίθαλψη".

Μεταξύ άλλων, οι διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, των αιτούντων άσυλο, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των εργαζομένων στο σεξ θα πρέπει να καταπολεμηθούν πιο σθεναρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου