Το να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Μπορεί να μην είστε τόσο δραστήριοι όσο όταν ήσασταν νεότεροι, επομένως μπορεί να χρειαστείτε λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες από ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο.

Δυστυχώς, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και ο υποσιτισμός μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε εσείς και ο γιατρός σας.

Ανεξήγητη κόπωση

Η κόπωση είναι μια κοινή παρενέργεια της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, που υποδηλώνεται από χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μη φυσιολογική ωχρότητα. Αλλά να θυμάστε: Άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική κόπωση, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της κατάθλιψης ή της νόσου του θυρεοειδούς.

Εύθραυστα και ξηρά μαλλιά

Τα μαλλιά, τα οποία αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, χρησιμεύουν ως χρήσιμος διαγνωστικός δείκτης για τις διατροφικές ελλείψεις. Όταν τα μαλλιά ενός ηλικιωμένου ατόμου φαίνονται εύθραυστα, ξηρά και αραιά, είναι συχνά ένα σημάδι ότι η διατροφή του είναι ανεπαρκής. Τα εύθραυστα μαλλιά μπορούν να σηματοδοτούν έλλειμμα βασικών λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Κάποια απώλεια μαλλιών είναι συνηθισμένη με την ηλικία. Αλλά αν τα μαλλιά αρχίσουν να πέφτουν με ασυνήθιστο ρυθμό, η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι η αιτία.

Νύχια με ραβδώσεις ή σε σχήμα κουταλιού

Όπως τα μαλλιά, τα νύχια χρησιμεύουν ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μιας κακής διατροφής. Ένα νύχι σε σχήμα κουταλιού, που η καμπύλη του είναι προς τα μέσα, μπορεί να είναι ένας δείκτης σιδηροπενικής αναιμίας.

Προβλήματα στο στόμα

Το σκάσιμο ή η φλεγμονή στις γωνίες του στόματος μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι είτε ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης (Β2) είτε έλλειψης σιδήρου. Μια ασυνήθιστα χλωμή ή πρησμένη γλώσσα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Διάρροια

Η χρόνια διάρροια μπορεί να είναι σημάδι κακής απορρόφησης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, χειρουργική επέμβαση, ορισμένα φάρμακα, κατάχρηση αλκοόλ και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.

Έλλειψη όρεξης

Με την ηλικία, η όρεξη συχνά μειώνεται και οι γευστικοί κάλυκες χάνουν την ευαισθησία τους. Αν γίνετε επίσης λιγότερο δραστήριοι, μπορεί να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν την όρεξη. Παρ’ όλα αυτά, η χρόνια έλλειψη όρεξης είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να κινδυνεύετε από διατροφικές ελλείψεις. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να υποδείξουν αν έχετε έλλειψη σε ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους