Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Ορθοπαιδική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου, καταγγέλλει το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων.

Σε επιστολή των εργαζομένων προς το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση γίνεται λόγος για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, καθώς και για επικίνδυνη νοσηλεία παθολογικών ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και πολυτραυματίες ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν σοβαρότατα τα προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, καθώς παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 66 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής κλινικής όπου δύο η τρείς νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για 46 ορθοπαιδικούς και παθολογικούς ασθενείς, δεομένου  ότι στην κλινική εργάζονται συνολικά μόνο 14 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές και μία βοηθός θαλάμου, ενώ δεν εχει αναπληρωθεί η προισταμένη της κλινικής αν και έχουν παρέλθει 12 μήνες από τη συνταξιοδότηση της.. Από τους υπηρετούντες εργαζόμενους στην κλινική, το 50% είναι συμβασιούχοι που βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία.

Από το 2019 στην ορθοπαιδική κλινική έχουν προστεθεί 16 κλίνες (που κατόπιν έγιναν 12) χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η αποδυνάμωση με μετακινήσεις νοσηλευτών σε άλλες κλινικές. 

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ασθενών έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.

Πρόσθετο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών προκαλεί το απαράδεκτο γεγονός της   νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργικούς ασθενείς και πολυτραυματίες, αφού αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς λοιμώξεων στους χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ορθοπαιδικούς ασθενείς.

Ταυτόχρονα, παραμένουν 4 κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών από τις οποίες έχει προκηρυχθεί μόνο η μία ενώ στην κλινική εργάζονται 6 επικουρικοί γιατροί που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του εξοπλισμού της κλινικής, όπου νοσηλευονται χειρουργημένοι και βαρέως πάσχοντες ασθενείς, και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αναπληρώτριας προϊσταμένης  δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντικατάσταση του χαλασμενου καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να απειλείται η ζωή των ασθενών. Σε επανειλημμένες  περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναζωογόνηση ασθενούς γίνεται αγώνας για να βρεθεί διαθέσιμος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου, καθυστερώντας τα κρίσιμα λεπτά που χρειάζονται για να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή"!

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στην Ορθοπαιδική κλινική, οι εργαζόμενοι ζητούν τα ακόλουθα:

Να επανέλθει ο αριθμός κλινών στις 34, να σταματήσει η νοσηλεία παθολογικών δίπλα σε χειρουργικούς και ορθοπαδικούς ασθενείς, να ενισχυθεί η Ορθοπαιδική κλινική με νοσηλευτικό προσωπικό και να καλυφθεί η θέση προισταμένης της κλινικής.

Να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 και να διορισθούν άμεσα οι επιτυχόντες. Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο.

Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών.

Να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος και χαλασμένος εξοπλισμός της κλινικής.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]