Η κατανάλωση ελαιόλαδου θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια, άσχετα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Η Anne-Julie Tessier, δήλωσε ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που ενδεχομένως παίζουν προστατευτικό ρόλο στον εγκέφαλο.

Πρόσθεσε ότι στη μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει ωφέλιμη επίδραση έναντι της νοητικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 92.383 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 56,4 έτη. Περιελήφθησαν  60.582 γυναίκες (65.6%). Περιελήφθησαν γυναίκες και άντρες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην έναρξη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόληψη ελαιόλαδου κάθε 4 χρόνια με ερωτηματολόγιο.

Κατηγοριοποίησαν την πρόσληψη ως ποτέ ή λιγότερο από 1 φορά τον μήνα, μεγαλύτερη από 0 έως λιγότερη από ή ίση με 4,5 γρ την ημέρα, μεγαλύτερη από  4,5 γρ την ημέρα έως λιγότερη ή ίση με 7γρ την ημέρα και μεγαλύτερη από 7 γρ. την ημέρα.

Σε διάστημα 28 ετών καταγράφηκαν  4.751 θάνατοι λόγω άνοιας.

Ανθρωποι που κληρονόμησαν από τους 2 γονείς τους το γονίδιο APOE ε4 είχαν 5-9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια, έδειξε η έρευνα.

Στο μεταξύ, ενήλικες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γρ ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια έναντι αυτών που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν ελαιόλαδο.

Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν σταθερά μετά την προσαρμογή για το APOE ε4.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η αντικατάσταση 5 γρ μαργαρίνης και μαγιονέζας την ημέρα με ίδια ποσότητα ελαιόλαδου είχε 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι ερευνητές σχεδίασαν την έρευνα ώστε να είναι αρκετά ισχυρή, με σημαντικό μέγεθος δείγματος και εκτεταμένη παρακολούθηση. Επίσης μετρώντας επανειλημμένως τη διατροφή και λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικούς, δημογραφικούς και παράγοντες τρόπου ζωής μπόρεσαν να απομονώσουν οσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να έχει στη θνησιμότητα από άνοια.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για μαγειρική ή ως ντρέσιγκ συνήθως είχαν γενικά καλύτερη ποιότητα στη διατροφή αλλά ενδιαφέρον έχει ότι φάνηκε η σχέση να υπάρχει άσχετα από αυτόν τον παράγοντα, πρόσθεσε η Tessier. Αυτό υποδεικνύει συγκεκριμένο όφελος που συνδέεται με την κατανάλωση ελαιόλαδου καθαυτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση