Η απώλεια βάρους είναι διακαής πόθος όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα για το καλοκαίρι που το σώμα μας αποκαλύπτεται. Η απόκτηση ενός σωστού σωματικού βάρους από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό δεν πρέπει να γίνεται με ακραίες και γρήγορες μεθόδους αλλά απαιτεί προσπάθεια και χρόνο ώστε να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Παρόλα αυτά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να χάσετε κάποια κιλά μέχρι να φύγετε για τις διακοπές σας.

Πολύ σημαντικός παράγοντας σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε. Βάλτε την τροφή σας σε μικρά πιάτα γιατί τα μοντέρνα πιάτα είναι πολύ μεγάλα και «χάνουμε» το μέγεθος της μερίδας και καταναλώνουμε περισσότερη τροφή από ότι πρέπει.

Καθορίστε τα γεύματα σας και μην τσιμπολογάτε συνεχώς. Καλό θα ήταν να κάνετε 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσα γεύματα.

Επιλέξτε, ως κυρίως γεύματα, τροφές με άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, κουνέλι, αυγά, όσπρια.

Αυξήστε την πρόσληψη των φυτικών ινών. Καταναλώστε φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα και λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό σας. Τα τρόφιμα με φυτικές ίνες επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό. Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που κατανάλωναν σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα είχαν κατά 10% μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη από το γεύμα.

Μειώστε την ποσότητα των αμυλούχων τροφίμων που καταναλώνετε. Προτιμήστε τις απλές φέτες ψωμιού και όχι τις μπαγκέτες ή τα μεγαλύτερα ψωμάκια για να φτιάξετε ένα σάντουιτς. Όταν καταναλώνετε δημητριακά πρωινού ή μακαρόνια να είστε προσεκτικοί με τις μερίδες και μην ¨ξεχειλίζετε¨ τα πιάτα σας. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα επεξεργασμένα γιατί εκτός όλων των άλλων, οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών και επιδορπίων σε μια φορά την εβδομάδα. Αν αγαπάτε τις γλυκιές γεύσεις και δεν μπορείτε να αντισταθείτε επιλέξτε λίγο παστέλι ή γλυκό του κουταλιού ή κάποια γρανίτα

Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών, τηγανιτών φαγητών καθώς και το junk food.

Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί με επιπλέον ζάχαρη, τα φρουτοποτά και διάφορα είδη καφέ που περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι, σαντιγύ κ.α.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα