Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν συσχετίσει τον καρκίνο – και ιδιαίτερα ορισμένες μορφές του, όπως του μαστού, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου – με την διατροφή, αλλά και τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό μας. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι τροφές που επιλέγουμε έχουν επίδραση στις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε καρκίνο—άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζοντας τον οργανισμό μας από άλλες απόψεις.

Υπάρχει, λοιπόν, κάποιο πλάνο διατροφής που να μας βοηθάει να περιορίσουμε τις πιθανότητες καρκίνου;

Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή που έχει τα φρούτα και τα λαχανικά ως βάση μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στον οργανισμό, αλλά και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το κατάλληλο βάρος για το σώμα μας. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ακολουθούμε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, βέβαια. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τα γεύματά μας να είναι όσο πιο… πολύχρωμα γίνεται, καθώς τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά μας παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Η βρώμη, το κριθάρι και το καστανό ρύζι περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών, που μας βοηθούν να διατηρήσουμε το βάρος μας. Την ίδια στιγμή, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες πιστεύεται πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς προκαλούν περισσότερες φλεγμονές και δεν περιέχουν τόσες φυτικές ίνες.

Πρωτεΐνη

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικά) έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση πρωτεΐνης, όμως, είναι πολύ σημαντική, συνεπώς εστιάστε την προσοχή σας σε αυγά, ψάρι, κοτόπουλο και πουλερικά, αλλά και σε φυτικές πηγές: φασόλια, κινόα και όσπρια.

Αντικαρκινικές τροφές

Πολλές τροφές έχουν ονομαστεί έτσι, αλλά ποια είναι η αλήθεια πίσω από τέτοιες δηλώσεις; Ψάξτε για τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά και που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Καταναλώστε μόνο φρέσκα τρόφιμα, και αφήστε στην άκρη κάθε τι επεξεργασμένο. Διώξτε το αλάτι σιγά-σιγά από την καθημερινότητά σας, αντικαθιστώντας το με μπαχαρικά και βότανα, που όχι μόνο θα κάνουν τη γεύση καλύτερη, αλλά είναι και εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών.