Σύμφωνα με τα νεώτερα ερευνητικά στοιχεία από την επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ που πραγματοποιήθηκε σε Ελληνικό πληθυσμό, μπορεί να γίνει η υπόθεση ότι περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία. Το δεδομένο αυτό από μόνο του και χωρίς να λάβουμε υπόψη το γεγονός οτι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια) επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άγχος, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την υπέρταση, ουσιαστικά κατατάσσει ένα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό οτι όλοι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι. Οι αλλαγές δηλαδή στις συνήθειες μας, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας επιλογές μπορούν να μεταβάλουν και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για παράδειγμα, μείωση της τάξης του 10% στη χοληστερόλη του αίματος οδηγεί σε μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου από 20% έως και 40%, ανάλογα με την ηλικία που πραγματοποιείται η μείωση. Είναι λοιπόν αποδεκτό οτι όσο νωρίτερα ξεκινά η πρόληψη και η προσπάθεια διατήρησης της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Είναι προφανές ότι η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτός από το πρόβλημα της παχυσαρκίας που οφείλεται στην υπερπρόσληψη θερμίδων από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε και επηρεάζει ως ανεξάρτητος παράγοντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ποιότητα και το είδος των τροφίμων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της 'κακής' (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Για το λόγο αυτό, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν διαθέσει στην αγορά τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με φυσικά συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, προσφέροντας έτσι στους καταναλωτές μια σειρά από καινούργιες επιλογές που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Φυτικές στερόλες

Οι φυτικές στερόλες αποτελούν συστατικά τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης του ορού. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια χημικών ενώσεων με τη χοληστερόλη. Μοιάζουν σ' αυτήν όσον αφορά τη χημική τους δομή, αλλά διαφέρουν σημαντικά ως προς τη σύνθεση, την εντερική απορρόφηση και τη μεταβολική τους τύχη.

Οι πιο κοινές από αυτές είναι η β-σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη.

Αποτελέσματα μελετών έδειξαν οτι στα άτομα που έκαναν χρήση φυτοστερολών παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο πλάσμα (κατά μέσο όρο επήλθε μια μείωση της τάξης του 10%), ενώ η συγκέντρωση της LDL-χοληστερόλης παρουσίασε δραστικότερη μείωση (κατά μέσο όρο έφθασε το ποσοστό του 13%).

Ο τρόπος με τον οποίο ασκούν τη δράση τους οι φυτικές στερόλες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι επεμβαίνοντας στην απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης από τον εντερικό βλεννογόνο. Επειδή η παρουσία του λίπους είναι απαραίτητη για τη δράση των φυτοστερολών, γι’ αυτό οι μαργαρίνες, το γάλα και το γιαούρτι έχουν επιλεγεί ως το καταλληλότερο 'όχημα' για την παροχή τους.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα

Σημαντικές πηγές των γνωστών πλέον ω-3 λιπαρών οξέων είναι το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο, το λινέλαιο και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια). Ωστόσο, οι βασικότερες φυσικές πηγές των ευεργετικών μεγαλομορίων της σειράς των ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος.

Δεδομένου οτι η κατανάλωση ψαριού στη χώρα μας είναι χαμηλή και δεν καλύπτονται οι ημερήσιες συστάσεις για την κάλυψη των ω-3 λιπαρών οξέων, σημαντική λύση στο πρόβλημα δίνουν εμπλουτισμένα με ω-3 τρόφιμα όπως οι χυμοί, τα κρακεράκια και οι μαργαρίνες.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση των ω -3 λιπαρών οξέων και πιο ειδικά του EPA και DHA, των μεγαλομορίων δηλαδή της σειράς, βρέθηκε πως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της 'καλής' (HDL) χοληστερόλης.

Τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης είναι εκείνα που καθορίζουν την αμυντική αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στη δημιουργία αθηροματογόνου πλάκας.

Η Πολυκοζανόλη

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η ουσία πολυκοζανόλη που είναι ένα φυσικό μείγμα από οκτώ αλειφατικές πρωτογενείς αλκοόλες, οι οποίες απομονώνονται από το κερί μιας ποικιλίας ζαχαροκάλαμου. Τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία κλινικών μελετών δείχνουν οτι η φυσική αυτή ουσία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της 'κακής' LDL χοληστερόλης (έως και 21%) και των τριγλυκεριδίων του αίματος, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις οτι μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Παρά το οτι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της ουσίας 'Policosanol' δεν έχει ακόμη βρεθεί, τα μέχρι σήμερα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ουσία 'Policosanol' επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, κυρίως με το να μειώνει τη σύνθεση και συγχρόνως να αυξάνει τη διάσπαση ενός σημαντικού ενζύμου που συμμετέχει ενεργά στη βιοσύνθεση της χοληστερόλης, το υδροξυ-μέθυλο-γλουτάρυλο ακέτυλο συνένζυμο Α.

Σημαντικό εύρημα των μελετών είναι οτι τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στον έλεγχο της χοληστερόλης, μπορούν να επιτευχθούν μέσα στις πρώτες 6-8 εβδομάδες από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν την ουσία.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα