Μύθος. Τα οργανικά είναι πάντα πιο υγιεινά

Τα οργανικά τρόφιμα μπορεί να σημαίνουν λιγότερα φυτοφάρμακα για την οικογένεια αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι πιο θρεπτικά.
Αν τα επιλέγετε, τα μήλα τα ροδάκινα και το σπανάκι μπορεί να είναι καλή αρχή.
Όταν αναπτύσσονται με το συμβατικό τρόπο μπορεί να φέρουν μεγαλύτερο φορτίο φυτοφαρμάκων σε σχέση με άλλα προϊόντα. Να ανησυχείτε λιγότερο για προϊόντα με φλούδα που δεν τρώτε, όπως τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο. Είτε οργανικά είτε όχι, να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά.

Μύθος Επιλέξτε ολική άλεση ή τίποτα

Σιτηρά ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά από τα κατεργασμένα. Είναι καλύτερες πηγές ινών και σας κρατούν χορτάτους περισσότερο.
Τουλάχιστον η μισή ποσότητα σιτηρών της οικογένειας θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης. Αρχίστε δειλά- δειλά αγοράζοντας ποπκορν χωρίς βούτυρο και ζυμαρικά με μείγμα σιτηρών ολικής άλεσης και κατεργασμένα.

Μύθος. Καταργήστε τα γλυκά

Δεν χρειάζεται να καταργήσετε τα γλυκά και τα παγωτό από το σπίτι σας. Επιλέξτε υγιεινά. Φρούτα με λίγο topping γαλακτοκομικών ή παγωτό με μειωμένα λιπαρά.
Επίσης μπορείτε να επιλέξετε μικρό κομμάτι γλυκού με ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή ακόμα να προσθέσετε λίγες θρεπτικές ουσίες στη διατροφή. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση των κέικ και των μπισκότων με πολλές θερμίδες.

Μύθος Τα χαμηλά λιπαρά είναι υγιεινά

Προϊόντα που γράφουν στις ετικέτες ‘’χαμηλά λιπαρά’’ μπορεί να είναι πειρασμός για να τα επιλέξετε. Αλλά καλύτερα να εστιάζετε στα στοιχεία της διατροφικής τους αξίας. Να αποφεύγετε τρόφιμα με πολύ αλάτι, ζάχαρη, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Στο σπίτι να τρώτε μια μερίδα.

Μύθος. Αποφύγετε όλους τους χυμούς

Τίποτα δεν αντικαθιστά τη θρεπτική δύναμη ενός φρέσκου ή κατεψυγμένου φρούτου. Ωστόσο αν η οικογένεια θέλει χυμό επιλέξτε φρουτοχυμούς 100%. Ψάξτε για χυμούς φυσικά χαμηλούς σε σάκχαρα όπως γκρέιπφρουτ ή ρόδι.
Στο σπίτι περιορίστε τους χυμούς σε ένα ποτήρι την ημέρα. καθώς ακόμα και ένας 100% χυμός μπορεί να συσσωρεύσει θερμίδες.

Μύθος. Να αγοράζετε ογκώδεις συσκευασίες

Οι τεράστιες συσκευασίες μπορεί ενδεχομένως να συμφέρουν-εκτός αν είναι κουτά με junk food-που δημιουργούν ανθυγιεινές συνήθειες για την οικογένεια.
Αν πρόκειται να αγοράσετε ογκώδεις συσκευασίες αγοράστε υγιεινά προϊόντα διαρκείας ή κατεψυγμένα που χρησιμοποιείτε συχνά. Για να συμφέρει η αγορά σιγουρευτείτε ότι τελειώνετε το προϊόν πριν χαλάσει.

Μύθος. Αφήστε τα παιδιά στο σπίτι

Για να αποφύγετε τις παρακλήσεις για καραμέλες, μπισκότα και άλλες παρορμητικές αγορές δώστε στα παιδιά ένα μικρό σνακ πριν πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα. Ενώ είστε ακόμα στο σπίτι ζητήστε από τα παιδιά να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό των γευμάτων.

Στα ράφια μάθετε στα παιδιά να διαβάζουν ετικέτες, τι να ψάχνουν (ίνες) και τι αν αποφεύγουν ή να περιορίζουν (κορεσμένα και τρανς λιπαρά). Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν υγιεινά γεύματα και σνακ. Είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά τρόφιμα αν έχουν βοηθήσει στην επιλογή τους.

Μύθος. Τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα

Ορισμένες φορές το κόστος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Να ξέρετε ότι μπορείτε να κρατήσετε ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία της οικογένειας καθώς και την τσέπη σας ευτυχισμένη αγοράζοντας λιγότερο ακριβά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

Καταψύχονται όταν η ωρίμανσή τους φτάσει στην κορυφή-διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες-και είναι το ίδιο ή πιο υγιεινά από τα φρέσκα. Αν αγοράζετε κονσέρβες ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε, για να μειώσετε τη ζάχαρη και το αλάτι.

Μύθος. Όλα τα γαλακτοκομικά είναι παχυντικά

Τα γαλακτοκομικά παρέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνη D, αλλά πολλά περιέχουν επίσης αρκετά λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.
Για να έχετε τα οφέλη των γαλακτοκομιών χωρίς τα μειονεκτήματα επιλέξτε γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Όταν ψωνίζετε να συγκρίνετε τις ετικέτες των γιαουρτιών και να επιλέγετε μάρκες με λιγότερη ζάχαρη ανά μερίδα.

Μύθος. Τα κατεψυγμένα γεύματα δεν είναι θρεπτικά

Τα κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να είναι υγιεινά και να σας γλιτώνουν χρόνο, αν τα επιλέγετε με σοφία.
Επιλέξτε άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικό ή προϊόν ολικής άλεσης. Γεύματα που είναι ψημένα ή στον ατμό είναι πιο υγιεινά. Αποφύγετε τηγανητές κατεψυγμένες τροφές και μαγειρευτά με κρέας. Διαβάστε τις ετικέτες για να ελέγχετε την πρόσληψη αλατιού και λιπαρών.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα