Τελικά ο καφές κάνει καλό ή κακό στην υγεία; Σίγουρα υπάρχουν έρευνες, οι οποίες θεωρούν ότι η κατανάλωση καφέ είναι θετική για την υγεία του ανθρώπου και άλλες που επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από την αλόγιστη κατανάλωσή του. 

Κλειδί φαίνεται ότι είναι η ...κατανάλωση. Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, ασθενειών που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Η καφεΐνη κάνει το αίμα να ρέει πιο γρήγορα, συμβάλλοντας έτσι στην καλή αιμάτωση του εγκεφάλου, όμως πρόκειται μόνο για μία πρόσκαιρη, μικρή ανακούφιση και όχι για ένα εναλλακτικό «φάρμακο» για τις έντονες κεφαλαλγίες.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην προστασία από νευρολογικής φύσης ασθένειες, όπως οι αρρώστιες Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες και, παράλληλα, δρα διεγερτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μεγάλη κατανάλωση καφέ για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εθισμός στην καφεΐνη αλλά και υπερδιέργεση των νεύρων, είναι δύο από τις πιο βασικές και συχνές παρενέργειες. Η καφεΐνη ενεργοποιεί την έκκριση αδρεναλίνης, και έτσι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να φέρει το σώμα σε μια κατάσταση υπερλειτουργίας. Η καφεΐνη προκαλεί πίεση στο μυϊκό σύστημα, ενώ επιφέρει και αύξηση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα, επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και το ρυθμό της αναπνοής.

Όταν ο πρωινός καφές μετατρέπεται έτσι σε «πρωινούς καφέδες», το αίσθημα ευεξίας που δημιουργεί μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε υπερένταση ή άγχος. Μάλιστα μία φινλανδική έρευνα είχε συμπεράνει, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από οκτώ φλιτζάνια κάθε μέρα), αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Σε απάντηση της έρευνας αυτής, μία άλλη επιστημονική εργασία που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μερικών καφέδων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο αυτοκτονίας τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, όσοι πίνουν δύο έως τρεις καφέδες ημερησίως, έχουν στατιστικά περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, ενώ η μείωση του κινδύνου αυξάνεται οριακά στο 53% για όσους πίνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι η προστατευτική δράση του καφέ και γενικότερα της καφεΐνης, οφείλεται πιθανώς στο ότι ενισχύει την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών (σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης κ.α.) στον οργανισμό και κυρίως στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δρουν ως ήπια αντικαταθλιπτικά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθορίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο καφές στη λειτουργία του οργανισμού, είναι η ποσότητά του.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας