Προτείνουμε την κινόα ως τέλεια λύση για ένα γερό, αλλά όχι παχυντικό πρωινό. Την προτείνουμε ως βάση για νόστιμες σαλάτες. Τι ακριβώς όμως είναι η κινόα;

Η κινόα είναι στην πραγματικότητα ένα ψευδο-δημητριακό, αλλά τείνει να θεωρείται δημητριακό ολικής άλεσης, καθώς μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο όπως η βρώμη και άλλα δημητριακά. Δεν περιέχει γλουτένη, και είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη—κάτι που βοήθησε σε τεράστιο βαθμό να γίνει δημοφιλής, καθώς πριν μερικά χρόνια, δύο από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στον χώρο της διατροφής ήταν το gluten free και το vegan. Η κινόα, όμως, δεν είναι απλώς ένα θύμα του μάρκετινγκ, καθώς αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Συγκεκριμένα, μία κούπα μαγειρεμένη κινόα περιέχει 222 θερμίδες, 39 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5 γραμμάρια ινών και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της;

Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες σχετικά με την κινόα, για να διαπιστωθούν τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, συνεπώς μας βοηθάει να προλάβουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και ορισμένοι καρκίνοι. Οι ίνες των δημητριακών ολικής, επίσης, μπορούν να ρίξουν την τιμή της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας. Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, και να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, η κινόα περιέχει μαγνήσιο, περίπου το 1/3 της ημερήσιας δόσης μας ανά κούπα, για την ακρίβεια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο έχουν λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού. Αυτό προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας, αλλά ρίχνει και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που έχει συσχετιστεί και με την έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου, σύμφωνα με μια μελέτη του World Journal of Diabetes.

Η πρωτεΐνη της, από την άλλη πλευρά, είναι πλήρης, που σημαίνει ότι μας προσφέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Η μεγάλη της περιεκτικότητα την κάνει ιδιαίτερα χορταστική, χωρίς να μας φορτώνει όμως με περιττές θερμίδες. Η ενέργεια που μας δίνει αξιοποιείται αργά από τον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί τα απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου που θα προκύψουν από την κατανάλωση επεξεργασμένου υδατάνθρακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου