Υλικά γτια 4 άτομα

½ κιλό φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
50 γρ. κάπαρη
½ ματσάκι ρόκα καλά πλυμμένη

Εκτέλεση

Πλένω καλά την φάβα. Σε μια κατσαρόλα βάζω 5 κούπες νερό να βράσουν.
Ρίχνω μέσα την φάβα και το κρεμμύδι κομμένο στη μέση.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.
Χαμηλώνω την φωτιά και την αφήνω να σιγοβράσει για 35 λεπτά περίπου ανακατεύοντάς την συχνά και με δύναμη, μ’ ένα σύρμα, για να μην κολλήσει και για να αρχίσει να λιώνει.


Μόλις γίνει ένας λείος πουρές τότε είναι έτοιμη.
Σερβίρω ζεστή ή κρύα με λίγο ελαιόλαδο και κάπαρη.
Την συνοδεύω δίπλα με φυλλαράκια ρόκας.
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 540 Kcal .

Διατροφικό σχόλιο

Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, όπως η γευστική φάβα της συνταγής μας πρέπει να γίνει επιτέλους μέλημα της διατροφής του νεοέλληνα. Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών.
Τι είναι όμως ακριβώς οι φυτικές ίνες και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;
Οι φυτικές ίνες των τροφών, είναι ένα σύνθετο μείγμα υδατανθράκων -κυρίως κυτταρίνη, λιγνίνη, πηκτίνη- αποβάλλονται χωρίς να διασπώνται ουσιαστικά στον πεπτικό σωλήνα και επομένως, δεν έχουν θερμιδική αξία.

Επιπλέον, καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας μας αίσθημα κορεσμού και μας ωθούν να περιορίσουμε την ποσότητα που προσλαμβάνουμε από τις υπόλοιπες τροφές.

Οι φυτικές ίνες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως μη αμυλώδεις πολυσακχαρίτες και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες.
Διαλυτές ίνες υπάρχουν στο αλεύρι ολικής άλεσης, στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Οι αδιάλυτες ίνες υπάρχουν στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους και στα λαχανικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα