Υλικά

  • 50 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς ψημένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λειωμένη
  • 100γρ. φρέσκος βασιλικός
  • 8 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία
Βάζετε το κουκουνάρι, το σκόρδο, τα φύλλα βασιλικού και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε γουδί και τα κοπανίζετε μέχρι να γίνουν πολτός.

Προσθέτετε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας συνέχεια, για να δέσουν. Εναλλακτικά, χτυπάτε τα υλικά στο μπλέντερ.

Γαρνίρετε αμέσως ή μπορείτε να φυλάξτε τη σάλτσα στο ψυγείο, σε κλειστό βαζάκι έως και 2 εβδομάδες.

Συμβουλές του σεφ
Για ποικιλία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι.

Για να φτιάξετε σαλάτα pesto με κόλιανδρο, δεν βάζετε παρμεζάνα, και αντί για βασιλικό χρησιμοποιείτε φύλλα κολιάνδρου.

Για μια πιο πικάντικη γεύση, προσθέτετε μισό περίπου κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Δοκιμάστε να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας τοματοπολτό για να δώσετε μια πιο συναρπαστική νότα στη σάλτσα σας.

Φτιάξτε τη δική σας φρέσκια σάλτσα pesto με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κουκουναριού, παρμεζάνα και άφθονο φρέσκο βασιλικό και χρησιμοποιήστε την στα μακαρόνια, σε σάλτσες για σαλάτες ή στον πουρέ και σε πολλές άλλες συνταγές.

Θρεπτική αξία (ανά μερίδα)

  • Σύνολο θερμίδων 380cals
  • Πρωτεΐνες 10g
  • Λιπαρά 36g
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα 7g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 8g
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 19g
  • Υδατάνθρακες 2g
  • Χοληστερόλη 19mg