Υλικά για 12 άτομα

400 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
200 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
100 γρ. ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κανέλλα τριμμένη
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

1 λίτρο νερό
500 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 λεμονόκουπα
4 ξυλάκια κανέλλα

Εκτέλεση

Ρίχνω όλα τα υλικά για το σιρόπι σ’ ένα κατσαρολάκι και το βάζω να βράσει.
Με το που πάρει βράση το αφήνω άλλα 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το σουρώνω.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το σιμιγδάλι.


Μόλις αποκτήσει χρυσαφί χρώμα ρίχνω το σιρόπι ζεστό μέσα. (προσέχω πολύ να μην καώ).
Προσθέτω τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, την τριμμένη κανέλλα και ανακατεύω.
Αποσύρω την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζω με μία πετσέτα και την αφήνω 10 λεπτά.


Αδειάζω τον χαλβά σε μια μεγάλη φόρμα ή ατομικά μπωλ και σερβίρω.

Θερμίδες ανα μερίδα περίπου 460 Kcal 
Χρόνος προετοιμασίας 10'
Χρόνος μαγειρέματος 40'

Διατροφικό σχόλιο

Η μαύρη ζάχαρη, που χρησιμοποιείται στην εν λόγω συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά, είναι πολύ πλούσια σε μελάσα, ένα παχύρρευστο σιρόπι με βαθιά και πλούσια γεύση, που προέρχεται από τη διαδικασία βρασίματος του 'χυμού' του ζαχαροκάλαμου και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της κρυσταλλοποίησης της μαύρης ζάχαρης.


Η μελάσα είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ποσά σιδήρου που εμπεριέχει. Σε σχέση με την λευκή ζάχαρη από την οποία έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η μελάσα, η μαύρη είναι σαφέστατα υψηλότερης διαθρεπτικής αξίας και αυτό συμβαίνει με όλες τις ανεπεξέργαστες τροφές που πρέπει να αποτελούν επιλογή σίτισης σε σχέση με τις έντονα βιομηχανοποιημένές τροφές.