Φρούτα, γιαούρτια και αναψυκτικά μπορεί να φαίνονται αβλαβή σνακς αλλά η ακατάλληλη κατανάλωση και υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη φθορά στα δόντια. Είναι γνωστή σαν διάβρωση των δοντιών και προκαλείται από την επίδραση των οξέων στα δόντια.

Σύμφωνα με τον ειδικό, David Bartlett, είναι σημαντική η πρόληψη για την αποφυγή της διάβρωσης, ώστε να διατηρηθεί η υγεία και η λάμψη των δοντιών.

Το να πίνουμε σιγά-σιγά ή να κρατάμε αρκετή ώρα στο στόμα μας όξινα ποτά πριν την κατάποση αυξάνει τις πιθανότητες διάβρωσης της αδαμαντίνης του δοντιού. Η αδαμαντίνη είναι η λεπτή εξωτερική επιφάνεια του σκληρού ιστού που βοηθά στη διατήρηση της κατασκευής του δοντιού και του σχήματός του, ενώ παράλληλα το προφυλάσσει από τη φθορά.

Αναψυκτικά που περιέχουν οξέα, σπάνε την επιφάνεια του δοντιού. Με το πέρασμα του χρόνου τα οξέα προξενούν βλάβες στην αδαμαντίνη, αδυνατίζοντας το δόντι. Τελικά, λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στα οξέα η αδαμαντίνη του δοντιού χάνει το σχήμα και το χρώμα της καθώς προχωρά η ‘ζημιά’.

Στη συνέχεια εκτίθεται η οδοντίνη, προκαλώντας την κίτρινη όψη του δοντιού.

Πρόληψη

  • Σχετικά με την πρόληψη της διάβρωσης, ο Dr. Bartlett συμβουλεύει όσους τρώνε ή πίνουν όξινα προϊόντα να περιμένουν τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους, για να μην καταστρέψουν την αδυνατισμένη αδαμαντίνη
  • Προτείνει ακόμα την κατανάλωση όξινων τροφών μέσα σε 5 λεπτά, αντί να διαρκεί η κατανάλωσή τους όλη την ημέρα και να καταναλώνονται αυτές οι τροφές κατά τη διάρκεια του γεύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος που το οξύ παραμένει πάνω στο δόντι.Παράλληλα, η συχνή κατανάλωση και το συνεχές τσιμπολόγημα τροφών με χαμηλό pH, όπως οι χυμοί, οι πίκλες, τα φρέσκα φρούτα, το γιαούρτι και το μέλι μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη διάβρωση των δοντιών
  • Σημαντικό είναι να προσέχετε συνήθειες όπως το γλείψιμο λεμονιών. Η συνήθεια αυτή επιμηκύνει το χρόνο παραμονής των οξέων πάνω στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη επιταχύνοντας έτσι την έναρξη της βλάβης. Η κατανάλωση φρούτων, ωστόσο, είναι καλή ως μέρος ισορροπημένης διατροφής. Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι σημασία δεν έχει αυτό που καταναλώνουμε αλλά το πώς καταναλώνουμε τις όξινες τροφές
  • Οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Dr. Bartlett, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον οδοντογιατρό τους σχετικά με τη χρήση της τεχνικής ΒΟΝDING για την πρόληψη της διάβρωσης ή τη διόρθωση των σπασμένων δοντιών.

Καταλήγοντας, ο ειδικός τονίζει ότι οι διατροφικές συμβουλές μαζί με καθημερινή οδοντόκρεμα απευαισθητοποίησης, έχουν στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σημαδιών, σε αρχικό ή μέτριο στάδιο, διάβρωσης των δοντιών.

Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται με την υπερευαισθησία της οδοντίνης. Έτσι, αν η κατανάλωση κρύων ή ζεστών τροφών και ποτών προκαλούν πόνο ή ευαισθησία, αυτό αποτελεί ένδειξη διάβρωσης των δοντιών. Οι οδοντίατροι ενδεχομένως μπορεί να συστήσουν το βούρτσισμα με ειδική οδοντόκρεμα που θα βοηθά στην επανασκλήρυνση της μαλακής αδαμαντίνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου