Εξαιρετικά παχύσαρκοι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να έχουν περιορισμένη κινητικότητα σε σχέση με ανθρώπους που έχουν φυσιολογικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η φτωχή σωματική λειτουργικότητα μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 252 εξαιρετικά παχύσαρκους ανθρώπους, που χρονομετρήθηκαν διανύοντας 500 μέτρα και ανεβοκατεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι για 50 φορές. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος και εκτιμήσεις για τη σωματική τους δραστηριότητα.

‘Οσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, παρουσίαζαν τον πιό αργό ρυθμό βάδισης και τη χαμηλότερη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Ο ερευνητής Tomas Ahern, του St. Columcille's Hospital και του St. Vincent's University Hospital, στο Δουβλίνο, δήλωσε ότι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι παρουσιάζουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν φτωχή σωματική λειτουργικότητα σε σχέση με ανθρώπους που έχουν υγιές σωματικό βάρος.

Πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συμβάλλουν στην επιδείνωση της σωματικής κινητικότητας του συγκεκριμένου πληθυσμού. Στους εξαιρετικά παχύσαρκους ανθρώπους, ποσοστό 43% αντιμετωπίζει κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.

Ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D περιορίζουν την κινητικότητα, υποδεικνύει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο.

Πηγές:
''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]