Η ερευνήτρια από το Ohio State University, Janice Κ. Kiecolt-Glaser και οι συνεργάτες της, έλαβαν υπόψιν τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, σε συνδυασμό με ιστορικό κατάθλιψης και σύγκριναν τις μεταβολικές αντιδράσεις των οργανισμών σε υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά γεύματα, ανακαλύπτοντας έτσι, μία νέα «διαδρομή» για την παχυσαρκία. Κατέληξαν, ότι η κατάθλιψη και το άγχος προάγουν την παχυσαρκία. 

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή, τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη συμπεριέλαβαν μια σειρά εκτιμήσεων της ενεργειακής δαπάνης σε κατάσταση ηρεμίας (REE), το λίπος και την οξείδωση των υδατανθράκων, των τριγλυκεριδίων, της κορτιζόλης, της ινσουλίνης και της γλυκόζης πριν και μετά από δύο γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι ειδικοί εξέτασαν 58 υγιείς γυναίκες (οι 38 είχαν επιζήσει μετά από καρκίνο μαστού και οι υπόλοιπες 20 με παρόμοια θέματα), με μέσο όρο ηλικίας τα 53,1 χρόνια. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη, ελέγχθηκαν δύο φορές επί 9,5 ώρες κάθε φορά. Τους δόθηκαν ένα γεύμα με αυξημένα κορεσμένα λιπαρά και ένα γεύμα με αυξημένα λιπαρά από ηλιέλαιο. Την προηγούμενη ημέρα οι στρεσογόνοι παράγοντες είχαν αξιολογηθεί βάσει του της αξιολόγησης «Daily Inventory of Stressful Events».

Αποτελέσματα 

Κατά τη μελέτη, όσο μεγαλύτεροι ήταν οι αριθμοί από τους στρεσογόνους παράγοντες, τόσο χαμηλότερη ήταν η μεταγευματική κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία REE (ρ = .008), η μειωμένη οξείδωση λίπους (ρ = .04), και τόσο υψηλότερη η ινσουλίνη (ρ = 0,01), ενώ δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στην κορτιζόλη και γλυκόζη. Όμως οι γυναίκες με προηγούμενα επεισόδια κατάθλιψης, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ρ = .008) και υψηλότερη οξείδωση του λίπους (ρ = 0.004), χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας ηρεμίας (REE), την ινσουλίνη και τη γλυκόζη. Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης που επομένως είχαν πιο έντονους στρεσογόνους παράγοντες είχαν υψηλότερη κορύφωση τριγλυκεριδίων από τις άλλες συμμετέχουσες στη μελέτη (p = .01). 

Σε ότι αφορά τα γεύματα αυτά καθεαυτά, η μόνη διαφορά μεταξύ τους, ήταν η υψηλότερη μεταγευματική γλυκόζη στο γεύμα με ηλιέλαιο σε σύγκριση με το γεύμα που περιείχε κορεσμένο λίπος (p = 0.03). 

Συμπεράσματα 

Οι επιστήμονες κατέληξαν διαπιστώνοντας πως μια μέρα με στρες αλλάζουν το μεταβολισμό, ακόμη κι αν έχουν περάσει 6 ώρες από τον στρεσογόνο παράγοντα. Μάλιστα η διαφορά μιας ημέρα με στρες και μιας χωρίς μπορεί να μεταφραστεί σε παραπάνω 435 kJ, μια διαφορά που θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5 κιλά ανά έτος. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως το άγχος και η κατάθλιψη μεταβάλλουν τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού σε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προάγοντας έτσι την παχυσαρκία.

Πηγές:
Daily Inventory of Stressful Events

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]