Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης μετά από καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 160 ασθενείς νοσοκομείου της Λιθουανίας. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του φύλου και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους μετά από καρδιακή προσβολή.

Ανακάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών είχε κατάθλιψη και από αυτούς το 28,2% είχε λάβει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
Ο καθηγητής Pranas Serpytis δήλωσε ότι ο γυναίκες ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους άντρες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε τις αιτίες.

Ασθενείς με κατάθλιψη έχουν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 6 μηνών μετά από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν εμφανίζουν κατάθλιψη.

Ο Serpytis πρόσθεσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς με κατάθλιψη παραμένει μέχρι 18 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη μετά τη νόσο είναι γνωστή, η πάθηση παραμελείται όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ του άγχους και του καπνίσματος.

Οι καπνιστές ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν άγχος μετά από την καρδιακή προσβολή σε σχέση με μη καπνιστές ή ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα περισσότερο από 2 χρόνια πριν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Acute Cardiovascular Care 2014 στη Γενεύη.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας