Νέοι που μπαίνουν νωρίς στην εφηβεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η πρόωρη ήβη συνδέεται με παράγοντες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως φτωχή αυτοεικόνα και υψηλά επίπεδα άγχους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επίσης συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα, όπως διενέξεις με την οικογένεια και τους φίλους και σχέσεις με φίλους που εμπλέκονται σε προβλήματα, ανακάλυψε η έρευνα.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πρόωρης ήβης και των παραπάνω παραγόντων δεν είχε σχεδιαστεί για να δείξει αιτιατή σχέση.

Η ερευνήτρια Karen Rudolph, του University of Illinois, δήλωσε ότι μόνο ορισμένοι έφηβοι είναι ευάλωτοι στην επίδραση της πρόωρης ήβης, ιδιαίτερα όσοι έχουν περισσότερο διαταραγμένη οικογενειακή ζωή και λιγότερη στήριξη από τους φίλους τους.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η πρόωρη ήβη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε αγόρια και κορίτσια.

Η Rudolph δήλωσε ότι συχνά θεωρείται ότι η πρόωρη ήβη συνδέεται με κατάθλιψη μόνο στα κορίτσια. Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τα αγόρια καθώς προχωρούν προς την εφηβεία αλλά η χρονική στιγμή είναι διαφορετική από αυτή των κοριτσιών.

Οι αλλαγές στην εφηβεία προκαλούν άσχημα αισθήματα στα κορίτσια για τον εαυτό τους. Αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα λιγότερο αποτελεσματικά, κάνουν παρέα με παιδιά που έχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές και έχουν διενέξεις στις σχέσεις τους.

Αρχικά, αγόρια που μπήκαν νωρίς στην εφηβεία είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά τα ποσοστά έγιναν παρόμοια μέχρι το τέλος της έρευνας, η οποία διήρκεσε 4 χρόνια.

Η Rudolph δήλωσε ότι ενώ η πρόωρη ήβη φάνηκε να προστατεύει τα αγόρια από τις προκλήσεις της εφηβείας αρχικά, τα αγόρια είχαν πληθώρα προσωπικών κινδύνων που οδηγούσαν σε κατάθλιψη καθώς προχωρούσαν προς την εφηβεία.

Η έρευνα μελέτησε 160 νέους για 4 χρόνια. Δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Development and Psychopathology.’’

 

Πηγές:
‘’Development and Psychopathology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα