Μισό εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου το χρόνο οφείλονται στο αυξημένο βάρος ή στην παχυσαρκία. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη Βόρεια Αμερική, αναφέρει νέα έκθεση του IARC.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''The Lancet Oncology'', το International Agency for Research on Cancer (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνει ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο και είναι υπεύθυνος για το 3,6% ή για 481.000 νέα περιστατικά καρκίνου το 2012.

Ο Christopher Wild, διευθυντής του IARC, δήλωσε ότι ο αριθμός των καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως, σε ευθυγράμμιση με την οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η Βόρεια Αμερική έχει το χειρότερο πρόβλημα όσον αφορά τον καρκίνο λόγω παχυσαρκίας, με 111.000 τέτοια περιστατικά να έχουν διαγνωστεί το 2012 (23% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Στην Ευρώπη η παχυσαρκία ευθύνεται για το 6,5% των νέων καρκίνων ανα έτος ή περίπου 65.000 περιστατικά.
Ενώ στις περισσότερες ασιατικές χώρες τα ποσοστά καρκίνων που συνδέονται με το πάχος είναι μικρότερα, μεταφράζονται παρόλα αυτά σε δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, περίπου 50.000 περιστατικά καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία (1,6% των νέων περιστατικών καρκίνου).

Αντίθετα, στην Αφρική, η παχυσαρκία ευθύνεται μόνο για το 1,5% των καρκίνων.

Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, το παχύ έντερο, το ορθό, τα νεφρά, το πάγκρεας, τη χολή, το μαστό μετά την εμμηνόπαυση, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Η ερευνήτρια Melina Arnold, σημείωσε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Για παράδειγμα, στο μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το 10% των περιστατικών μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή του αυξημένου σωματικού βάρους.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA