Αν σας αρέσουν τα τσιπς, θα πρέπει ενδεχομένως να τα εγκαταλείψετε, καθώς νέα έρευνα αναφέρει ότι το αλάτι δεν επηρεάζει μόνο την αρτηριακή πίεση.

Eπισκόπηση που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University of Delaware College of Health Sciences και του Christiana Care Health System, παρέχει ενδείξεις ότι ακόμα και χωρίς υπέρταση, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά διάφορα όργανα, περιλαμβανομένων των αγγείων της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου.

Ο William Farquhar, δήλωσε ότι αντιδράσεις της αρτηριακής πίεσης σε αλλαγές στο νάτριο που λαμβάνεται από τη διατροφή ποικίλλουν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην έννοια της αρτηριακής πίεσης που είναι ‘’ευαίσθητη στο αλάτι’’.

Η έρευνα υποδεικνύει αρνητικές συνέπειες σε πολλά όργανα και ιστούς, από τη μεγάλη λήψη νατρίου, ακόμα και για ανθρώπους που έχουν αντοχή στο αλάτι.

Στις πιθανές επιπτώσεις στις αρτηρίες, περιλαμβάνεται η μειωμένη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου επίσης αυξάνει τη σκληρότητα των αρτηριών.

Ερευνητές προηγουμένως είχαν ανακαλύψει ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού σε ανθρώπους διαταράσσει τη διαστολή που εξαρτάται από το ενδοθήλιο και ότι εμποδίζει επίσης τη μκροαγγειακή λειτουργία.

Και στις 2 περιπτώσεις η επίδραση είναι ανεξάρτητη από αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.
Το υψηλό νάτριο από τη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.
Όσον αφορά τα νεφρά, οι ενδείξεις είναι ότι το υψηλό νάτριο συνδέεται με μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Το νάτριο επηρεάζει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American College of Cardiology’’.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American College of Cardiology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα