Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι καταθλιπτικά συμπτώματα, στρες, άγχος και θυμός, όπως και έλλειψη στήριξης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνδέονται με αρτηριοσκλήρυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Arthritis Care & Research'' και υποδεικνύει ότι η αξιολόγηση και η αγωγή των ψυχοκοινωνικών συμπτωμάτων μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το βάρος της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι πιο εμφανής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό και ότι συμβάλλει σε μεγαλύτερη θνησιμότητα στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Ωστόσο, οι αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένουν άγνωστες.
Ο ερευνητής Dr. Jon Giles, του Columbia University, δήλωσε ότι η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε μεγαλύτερη θνησιμότητα όσους έχουν χρόνιες παθήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ψυχοκοινωνικών συνοδών νοσημάτων και αυξημένου κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 195 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 1.073 της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία και υπέρηχους για να μετρηθεί το ασβέστιο στη στεφανιαία αρτηρία (CAC), καθώς και η σκλήρυνση της καρωτίδας για συσσώρευση πλάκας, ώστε να καθοριστεί ο βαθμός αρτηριοσκλήρυνσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, υψηλότερα σκορ άγχους και θυμού, κατάθλιψης και στρες του φροντιστή συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο CAC, μεγαλύτερο από 100 μονάδες, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο πλάκας στην καρωτίδα λόγω του εργασιακού στρες.
Ωστόσο η αυξημένη κοινωνική στήριξη συνδεόταν με χαμηλότερη πάχυνση της καρωτίδας στους ασθενείς. Η έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος και ο θυμός συνδέονται με δείκτες αρτηριοσκλήρυνσης που είναι γνωστοί προγνωστικοί παράγοντες για καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Πηγές:
''Arthritis Care & Research''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA