Ερευνητές του McGovern Institute, στο ΜΙΤ, χρησιμοποιούν τις τελευταίες εξελίξεις στην απεικόνιση εγκεφάλου για τον εντοπισμό παιδιών που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, πριν εμφανίσουν τη νόσο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2 ομάδες παιδιών, μια με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης λόγω οικογενειακού ιστορικού και ομάδας ελέγχου με παιδιά που είχαν χαμηλό κίνδυνο.

Παιδιά και από τις 2 ομάδες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για τη χαρτογράφησή του δικτύου οδών στον εγκέφαλο. Το ερώτημα ήταν αν οι ερευνητές θα μπορούσαν να βρουν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να είναι δείκτης υψηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη.

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, δήλωσε ο καθηγητής John Gabrieli. Οι ερευνητές είδαν διαφορές που προκάλεσαν έκπληξη, σε αριθμό κυκλωμάτων περιλαμβανομένων αυτών που αλλάζουν στην κατάθλιψη, αυτών που εμπλέκονται στα συναισθήματα, όπως και σε άλλες περιοχές που εμπλέκονται στη σκέψη. Επιπλέον, οι διαφορές ήταν τόσο ισχυρές, που σχεδόν οι ερευνητές έφταναν στο τέλειο, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση από μια απεικονιστική εξέταση για το αν το παιδί έχει κίνδυνο ή όχι.

Στόχος είναι να παρακολουθηθούν τα συγκεκριμένα παιδιά και να διαπιστωθεί ποιο από αυτά που έχουν υψηλό κίνδυνο θα εμφανίσει μελλοντικά κατάθλιψη, καθώς και να εντοπιστούν οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μελλοντικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο θα οδηγήσει τελικά σε καλύτερες επιλογές αγωγής για όσους έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγές:
Biological Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας