Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν στον αέρα του Πεκίνου.

Ερευνητές του Duke University ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος αέρας προκάλεσε μεταβολική δυσλειτουργία στους ποντικούς, οδηγώντας σε παχυσαρκία και στους προπομπούς του διαβήτη σε σύγκριση με ποντικούς που δεν εκτέθηκαν στον ίδιο αέρα.

Ο Junfeng Zhang, καθηγητής στο Duke University, δήλωσε ότι αν τα ευρήματα μεταφραστούν και επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους θα στηρίξουν την ανάγκη να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση δεδομένου του αυξημένου βάρους της παχυσαρκίας στον σημερινό πολύ μολυσμένο κόσμο.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FASEB, επιστήμονες εξέθεσαν ποντικούς είτε σε δείγματα μολυσμένου αέρα από το Πεκίνο είτε σε φιλτραρισμένο αέρα.

Σε 19 ημέρες, ποντικοί που εκτέθηκαν σε μη φιλτραρισμένο αέρα είχαν 50% υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, 46% υψηλότερα τριγλυκερίδια και 97% υψηλότερη ολική χοληστερόλη, καθώς και υψηλότερο επίπεδο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ενώ οι ποντικοί έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ποντικοί που ανέπνεαν τον μη φιλτραρισμένο αέρα αύξησαν περισσότερο το βάρος τους τις 8 εβδομάδες της έρευνας, με τα θηλυκά ποντίκια να είναι 10% πιο βαριά και τα αρσενικά 18% πιο βαριά σε σχέση με τα άλλα που ανέπνεαν καθαρό αέρα.

Ο Zhang δήλωσε ότι καθώς η χρόνια φλεγμονή αναγνωρίζεται ως παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία και καθώς μεταβολικές νόσοι όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέονται στενά, τα ευρήματα παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

 

Πηγές:
FASEB.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA