Γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης μελλοντικά, αλλά μπορούν να τον μειώσουν σημαντικά ακολουθώντας υγιεινή διατροφή.

Έρευνα που διήρκεσε 22 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 4.000 γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ανακάλυψε ότι όσες συνεχώς ακολουθούσαν σωστή διατροφή είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσες δεν τρέφονταν σωστά.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της υπέρτασης σε ευάλωτους ανθρώπους.
Η ερευνήτρια Dr Cuilin Zhang, του National Institutes of Health, των ΗΠΑ, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα της ομάδας έδειξε ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση μια γυναίκα, ακόμα και 16 χρόνια μετά τον τοκετό.

Πρόσθεσε, ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή, που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό, φαίνεται πως είναι το ίδιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 1.069 περιστατικά υπέρτασης τα οποία παρακολουθήθηκαν για 18,5 χρόνια κατά μέσον όρο.
Μετά την προσαρμογή για σημαντικούς παράγοντες κινδύνου υπέρτασης, όπως ΔΜΣ, η υγιεινή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης υπέρτασης.

Η Dr Zhang σημείωσε ότι η χαμηλότερη αύξηση βάρους φάνηκε να συμβάλλει σε ένα βαθμό στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες που τρέφονται σωστά, αλλά η υγιεινή διατροφή- άσχετα από την αύξηση του βάρους ή το χάσιμο κιλών- πρόσφερε προστασία έναντι της πάθησης.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Hypertension, η αύξηση στον ΔΜΣ εξηγεί περίπου το 20-30% της σχέσης μεταξύ των φτωχών διατροφικών συνηθειών και του αυξημένου κινδύνου υπέρτασης.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι ενώ τα επίπεδα γλυκόζης της πλειοψηφίας αυτών των γυναικών θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό η έρευνα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι.

Οι ερευνητές εντόπισαν 3 υγιεινές διατροφές για τη συγκεκριμένη έρευνα: Τη μεσογειακή, την DASH και την Alternative Healthy Eating Index.

 

Πηγές:
Hypertension.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’