Η εξάπλωση του ιού Ζίκα είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τη μαζική αποτυχία στον έλεγχο των κουνουπιών, αναφέρει η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Chan.

Η Dr Chan δήλωσε ότι οι ειδικοί έχασαν την ευκαιρία τη δεκαετία του 1970 όσον αφορά τον έλεγχο των κουνουπιών τα οποία μεταδίδουν τη νόσο.

Περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού Ζίκα.
Πιο πρόσφατα, η λοίμωξη που προκαλείται από τσίμπημα κουνουπιών έφτασε στην Αφρική.
Ειδικοί προβλέπουν ότι το ίδιο στέλεχος θα μπορούσε να φτάσει στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Ο ιός εκτιμάται ότι προκαλεί σοβαρά γενετικά ελαττώματα στην εγκυμοσύνη και αποτελεί επείγον θέμα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τη Dr Chan, εξάρσεις που γίνονται καταστάσεις ανάγκης αποκαλύπτουν συγκεκριμένες αδυναμίες σε χώρες που έχουν προσβληθεί και καθρεφτίζουν τις ελλείψεις στη συνολική ετοιμότητα.

Ο Zika αποτελεί μεγάλη συνέπεια της αποτυχίας παροχής παγκόσμιας πρόσβασης σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.
Η Dr Chan πρόσθεσε ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική που χτυπήθηκαν σκληρά από τον Ζίκα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιθύμητων κυήσεων στον κόσμο.

Εκστρατείες εξάλειψης ήταν επιτυχείς στην Αμερική, με 18 χώρες να απαλλάσσονται από το κουνούπι μέχρι το 1962. Ωστόσο, η απουσία πολιτικής βούλησης και η αντίσταση στα εντομοκτόνα θα οδηγήσει στην ανάκαμψη του κουνουπιού Aedes aegypti.
Χωρίς εμβόλια και αξιόπιστα και ευρέως διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για την προστασία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι συμβουλές.

Να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών, να καθυστερείτε την εγκυμοσύνη και να μην ταξιδεύετε σε περιοχές με υπάρχουσα μετάδοση, δήλωσε η Dr Chan.

 

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα