Έφηβες είναι πιο πιθανό να μετρούν θερμίδες, να παραλείπουν γεύματα και να υιοθετούν άλλες επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές αν έχουν την εμπειρία οικογενειακών συγκρούσεων ή συμπτώματα χαμηλής διάθεσης, σύμφωνα με έρευνα από την Αυστραλία.

Ο ερευνητής Adrian B. Kelly, του University of Queensland, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση επικίνδυνης διατροφικής συμπεριφοράς, όπως συναναστροφές με συνομηλίκους, ΜΜΕ και γονείς/ οικογένεια.

Η έρευνα εστιάζει στο συναισθηματικό κλίμα των οικογενειών ως παράγοντα ευαλωτότητας των κοριτσιών σε επικίνδυνες δίαιτες.
Στην Αυστραλία, περίπου το 39% εφήβων κοριτσιών και το 13% εφήβων αγοριών υιοθετούν μέτρια ή υπερβολική δίαιτα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 4.000 κορίτσια 11 έως 14 ετών, σε 231 σχολεία τριών πολιτειών. Τα κορίτσια απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με συμπεριφορές όπως μέτρημα θερμίδων, μείωση της ποσότητας στα γεύματα ή παράλειψη γευμάτων ως μέσο ελέγχου του βάρους, βαθμολογώντας το πόσο συχνά υιοθετούσαν κάθε συμπεριφορά.

Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια διάθεσης, περιέγραφαν πόσο κοντά αισθάνονταν στους γονείς τους και αξιολόγησαν 3 θέματα σχετικά με τις διαφωνίες στο σπίτι.

‘Οσα είχαν υψηλότερα επίπεδα οικογενειακών συγκρούσεων ήταν επίσης πιο πιθανό να κάνουν δίαιτα και αισθήματα θλίψης φάνηκε να εξηγούν μέρος της σχέσης, αναφέρουν τα ευρήματα στο περιοδικό Eating Behaviors.

Κορίτσια με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και όσα είχαν πρώιμη έναρξη εφηβείας ήταν πιο πιθανό σε σχέση με τα υπόλοιπα να κάνουν δίαιτα.

Η έρευνα έλαβε υπόψη μόνο μια χρονική περίοδο. Δεν μπορεί να απαντήσει στο αν οι συγκρούσεις ή η κατάθλιψη προκαλούν την επικίνδυνη διατροφική συμπεριφορά. Δείχνει μόνο ότι συνδέονται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή μέχρι να επιβεβαιωθούν σε μακροχρόνιες έρευνες και να εξετάσουν οι ερευνητές παρεμβάσεις για τη μείωση της κατάθλιψης,

 

Πηγές:
Eating Behaviors.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]