‘Εφηβα αγόρια που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα θα μπορούσαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ηπατική νόσο αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 45.000 Σουηδούς άντρες που κατατάχθηκαν στο στρατό στα τελευταία χρόνια της εφηβείας, μεταξύ
1969 και 1970. Οι ερευνητές επισκόπησαν πληροφορίες που αφορούσαν την υγεία τους, για διάστημα 40 ετών. Σχεδόν 400 από αυτούς διαγνώστηκαν με σοβαρή ηπατική νόσο.

‘Αντρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στα τελευταία χρόνια της εφηβείας είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή ηπατική νόσο σε σύγκριση με άντρες χαμηλού φυσιολογικού βάρους στην ίδια ηλικία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οδηγούσε σε 5% αύξηση του κινδύνου για κάθε μοναδιαία αύξηση του ΔΜΣ.

Ο ερευνητής Dr. Hannes Hagstrom, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό οι οποίοι να έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κίρρωσης και σοβαρή ηπατική νόσο μελλοντικά.

Ο Hagstrom, του Karolinska Institute της Στοκχόλμης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να προβλέπουμε την ηπατική νόσο, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να αναπτύξουν αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης. Ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ηπατικής νόσου είναι η αυξημένη εμφάνιση περιττών κιλών και παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιατή σχέση, αλλά υποδεικνύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος του υψηλού ΔΜΣ για την εμφάνιση κατοπινής σοβαρής ηπατικής νόσου είναι ήδη παρόν από νεαρή ηλικία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Hepatology.

 

Πηγές:
Journal of Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας