Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να είναι –καθαυτή-αιτία κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα έγινε σε 13.000 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι η νοσογόνος παχυσαρκία διπλασίασε τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας στους ανθρώπους σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ΔΜΣ, αφού ελήφθησαν υπόψη η υπέρταση και τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και αν ένας ασθενής έχει φυσιολογικό σάκχαρο, χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, μπορεί παρόλα αυτά να έχει ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο καρδιακήσς ανεπάρκειας, αν είναι πολύ παχύσαρκος.

Ο Chiadi Ndumele, του Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι η παχυσαρκία στην έρευνα προέκυψε ως ένας από τους λιγότερο εξηγήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν και δεν είναι εντελώς σαφές γιατί η παχυσαρκία καθαυτή συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια ανεξάρτητα από παράγοντες κινδύνου και όχι με το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη στεφανιαία νόσο, ο Ndumele δήλωσε ότι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το υπερβάλλον βάρος ασκεί υψηλότερες μεταβολικές απαιτήσεις στην καρδιά και ότι τα λιπώδη κύτταρα στην κοιλιά μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να απελευθερώνουν τοξικά μόρια στα κύτταρα της καρδιάς.

Η παχυσαρκία είναι από καιρό γνωστό πως αυξάνει την πιθανότητα υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης και διαβήτη-παράγοντες κινδύνου για καρδιακή και αγγειακή νόσο.

Ο Ndumele δήλωσε ότι η αντιμετώπιση και ο έλεγχος των παθήσεων έχουν δημιουργήσει τις θεμελιώδεις στρατηγικές για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA