Οι εγχειρήσεις στην εγκυμοσύνη είναι γενικά ασφαλείς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής του Imperial College London in England, Paul Aylin, δήλωσε ότι σαφώς η εγχείρηση στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνεται αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ωστόσο, όταν οι έγκυες πρέπει να υποβληθούν σε εγχείρηση οι πληροφορίες από τη νέα ανάλυση μπορεί ενδεχομένως να καθησυχάσουν, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από σχεδόν 6,5 εκατομμύρια εγκυμοσύνες μεταξύ 2002 και 2012, περιλαμβανομένων 47.628 στις οποίες οι μητέρες υποβλήθηκαν σε μη γυναικολογική εγχείρηση.

Οι πιο συχνές εγχειρήσεις αφορούσαν την κοιλιακή χώρα, τα νύχια και το δέρμα, τον οδοντικό ιστό, ορθοπεδικές καταστάσεις, τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό καθώς και το μαστό.

Γενικά η εγχείρηση στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών αλλά η ποσότητα αυτού του κινδύνου που θα μπορούσε να αποδοθεί στην εγχείρηση ήταν σχετικά μικρή, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 143 εγχειρήσεις υπήρχε ένα επιπλέον περιστατικό αποβολής στο νοσοκομείο. Επιπλέον υπήρχε μια επιπλέον θνησιγενής γέννηση σε κάθε 287 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, ένας πρόωρος τοκετός σε κάθε 31 ασθενείς που χειρουργήθηκαν, ένα λιποβαρές μωρό για κάθε 39 γυναίκες στην ομάδα της εγχείρησης και ένας θάνατος μητέρας για κάθε 7.962 εγχειρήσεις.

Σχεδόν τα δυο τρίτα των εγχειρήσεων στην κοιλιακή χώρα ήταν λαπαροσκοπικές- ωστόσο η λαπαροσκοπική στην κοιλιακή χώρα συνδέθηκε με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με την ανοιχτή εγχείρηση.

Γενικά, αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο των εγκύων για αυτά τα άσχημα αποτελέσματα, η μη γυναικολογική εγχείρηση φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 0,7% για αποβολή, κατά 0,4% για θνησιγενή γέννηση, κατά 3,2% για πρόωρο τοκετό, κατά 2,6% για λιποβαρές μωρό, κατά 4% για καισαρική τομή και κατά 0,013% για θάνατο της μητέρας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Annals of Surgery.

 

Πηγές:
Annals of Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA