Η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεότερης ηλικίας γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που συνδέεται με την εγκυμοσύνη συμβαίνει σε 34 στις 100.000 γυναίκες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω κύησης είναι υψηλότερος στις μεγαλύτερες γυναίκες παρά στις μικρότερες.

Ο Joshua Z Willey, του Columbia University Medical Centre, δήλωσε ότι η εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω κύησης είναι σε ανοδική πορεία και θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι πολλές γυναίκες καθυστερούν τη μητρότητα μέχρι να φθάσουν σε μεγάλη ηλικία όταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος.

Ωστόσο, πολύ λίγες έρευνες έχουν συγκρίνει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου σε εγκύους και μη εγκύους ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν στοιχεία γυναικών που νοσηλεύτηκαν για εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ 2003 και 2012.

Από τις 19.146 γυναίκες ηλικίας 12 έως 55 ετών, 797 ήταν έγκυες ή είχαν μόλις γεννήσει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συνολική εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια ή λίγο καιρό μετά την κύηση αυξανόταν με την ηλικία (46,9 ανά 100.000 στις γυναίκες 45 έως 55 ετών έναντι 14 ανά 100.000) στις γυναίκες 12 έως 24 ετών.

Ωστόσο, έγκυες και γυναίκες μετά τον τοκετό στην ομάδα νεότερων γυναικών (12 έως 24 ετών) είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που δεν κυοφορούσαν, στην ίδια ηλικιακή ομάδα (14 ανά 100.000 στις εγκύους έναντι 6,4 στις γυναίκες που δεν κυοφορούσαν).

Στις γυναίκες 25 έως 34 ετών, η εγκυμοσύνη αύξανε τον κίνδυνο κατά 1,6 φορές. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν παρόμοιος στις έγκυες και στις γυναίκες που δεν κυοφορούσαν στις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ερευνήτρια Eliza C Miller, του NewYork-Presbyterian Hospital, δήλωσε ότι ειδικοί προειδοποιούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ότι η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος φαίνεται παρόμοιος με αυτόν γυναικών ίδιας ηλικίας που δεν εγκυμονούν.

Ωστόσο, σε γυναίκες κάτω των 35 ετών η κύηση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα στα 5 περιστατικά στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας συνδεόταν με την εγκυμοσύνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

Πηγές:
JAMA Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας