Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) ο Οργανισμός εξέδωσε έναν "οδηγό έγκαιρης διάγνωσης" στον οποίο συνιστά στα κράτη-μέλη του να λάβουν τρία μέτρα:

  1. να βελτιώσουν την ενημέρωση του κοινού για τα διάφορα συμπτώματα του καρκίνου ώστε να ζητούν ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις τα παρουσιάσουν,
  2. να επενδύσουν στην ενίσχυση και βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών Υγείας και να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους Υγείας για να μπορούν να κάνουν ακριβείς και έγκαιρες διαγνώσεις,
  3. να εξασφαλίσουν για όλους τους ασθενείς με καρκίνο ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του πόνου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την προσωπική ή οικονομική εξάντλησή τους.

"Η διάγνωση του καρκίνου στα τελικά στάδια και η αδυναμία στην παροχή θεραπείας καταδικάζει πολλούς ανθρώπους σε άσκοπη ταλαιπωρία και πρόωρο θάνατο" δήλωσε ο Etienne Krug, ειδικός σε θέματα χρόνιων παθήσεων και καρκίνου. "Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου μήτρας και του παχέος εντέρου, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβίωση και θα μειώσει το κόστος της θεραπείας".

Και αυτό γιατί "όχι μόνο είαι το κόστος της θεραπείας πολύ μικρότερο στα αρχικά στάδια του καρκίνου, αλλά οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους και την υποστήριξη των οικογενειών τους αν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες".

Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για σχεδόν έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως και το ετήσιο κόστος του υπολογίζεται σε 1,16 τρισ. δολάρια.

Πηγές:
Reuters, WHO

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA